71

По време на война: Вижте кой руски град процъфтява и заплатите растат

Въпреки санкциите, в Руската федерация има градове и региони, които бележат ръст на доходите през изминалата година. Този, на пръв поглед, парадокс обяснява професорът по регионална икономика Наталия Зубаревич.  

„Не са пострадали регионите със специализация във Военнопромишления комплекс. Там е повишен икономическият ръст и се вдигат заплати”, казва тя.

В регионите, където има военни заводи в момента се работи на трисменен режим за фронта.

Във втория по големина град - Санкт Петербург, всичко върви доста удачно.

Проф. Наталия Зубаревич

„Доколкото там живеят хората на „Газпром” и „Газпром Нефт”, доходите им са нараснали 1,5 пъти. Оттам има и ръст в данъчните приходи. Бюджетът на Санкт Петербург достигна 1 трилион рубли /около 15-16 милиарда долара/ и в града са много горди с това”, обяснява проф. Зубаревич. 

Тя казва, че ресторантнският бизнес и новото жилищно строителство в града на Нева бележат ръст и не показват да са в криза. „Всичко това обаче е за 2022 година. А през 2023 картинката вероятно силно ще се промени”, предупреждава Наталия Зубаревич. 

Силно пострадали са регионите на автомобилната промишленост. Най-големият спад е в Калужска област – в нея сривът в отраслите е 20%. Калининградска също е с 20% отрицателен ръст. 

„Картинката е разнородна. Сега в завода на „Рено” са сглобили 50 хиляди китайски коли, а преди правеха по 100 000 годишно. В Калининград преди пускаха 180 000 автомобила БМВ, а сега - 20 хиляди китайски. Къде е БМВ, къде е китайската кола! Чака ни крупно сглобяване само на китайски машини с непроизносими имена на неизвестни компании. И вероятно ще излизат с патриотични имена – „Патриот”, „Победа”, предполага Наталия Зубаревич. 

Сергей Асланян

Преди дни анализаторът на автомобилната индустрия Сергей Асланян съобщи, че през 2022 руската автопромишленост е пуснала от конвейра 660 000 коли. А година по-рано - над 1,75 милиона. Сравнява това ниво с най-слабите години от управлението на Леонид Брежнев.

Новият москвич, с който путинистите така се гордеят е китайски автомобил, който се разглобява в Китай, частите се товарят на контейнери и отиват в завода в Русия, където се сглобяват отново с логото на "Москвич 3".

И цената на тази една и съща кола скача от 1,8 на 2,8 милиона рубли.

Проф. Зубаревич добавя, че 49 големи руски региона излизат от 2022 година с голям дефицит. Дефицитът в бюджета на Тюменска, Мурманска и Белгородска област е най-голям.

През 2021 те отчитат големи печалби с предприятията си свързани с добива на руди и металургията. През 2022 печалбите са се свили драстично и затова се усеща толкова голям спад. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Мимето

Мимето

22.02.2023 | 16:38

На ЗАЗката едно време викахме Завод Автомобильних Зверей

Отговори
3 3
тихо, шорошояда го няма!

тихо, шорошояда го няма!

22.02.2023 | 16:27

а в Булгаристан само катастрофирали европейски трошки, ги разтоварват с мотокар от автовози на ул. акд. Динеков до търговиите в Кючука!

Отговори
11 4
Байно, да ти отворя очите, нищо, че пак ще мрънкаш

Байно, да ти отворя очите, нищо, че пак ще мрънкаш

22.02.2023 | 16:40

Не навсякъде се произвеждат автомобили. Ето ти няколко много богати и развити страни в Европа - Финландия, Норвегия, Дания, Белгия, Швейцария. Е, някъде сглобяват бутикови бройки суперколи, но това не се брои.

Отговори
4 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?