4232

По последна информация: Над 15 загинали при стрелбата в Прага

Над 15 души са били убити, а най-малко 24 - ранени, по последни данни при стрелбата в центъра на чешката столица Прага днес, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Хората, които са се намирали в сградата на Философския факултет на Карловия университет в чешката столица по време на стрелбата, са били изведени един по един от пристигналите на място полицейски части, информира ДПА.

На мястото на трагедията - на площад "Ян Палах", са пристигнали значителни по численост полицейски сили, включително и специални части. Площадът се намира на няколкостотин метра от прочутия Карлов мост на река Вълтава, един от символите на чешката столица. Полицията отцепи района, като предупреди хората да го избягват, а тези, които са си вкъщи, да не напускат домовете си.

Снимки показаха как студенти напускат сградата с вдигнати ръце. По информация на чешката телевизия "Нова" стрелецът е бил забелязан на покрива на факултета, като е чут и взрив. За момента няма данни за стрелеца, както и за възможния мотив за действията му.

Студенти и преподаватели от университета написаха в социалните медии, че по време на стрелбата са се били барикадирали в аудитории и кабинети. Няколко линейки с екипи от "Спешна помощ" са чакали отпред хората, напуснали един по един сградата.

Карловият университет е основан през 1348 г. и е един от най-старите в Европа. В него учат около 49 500 студенти. Осем хиляди от тях са във Философския факултет, в който се преподава германистика, славистика и история.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода потвърди за Асошиейтед прес, че хората от сградата са евакуирани.

По-късно министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан заяви, че на мястото няма друг стрелец, и същевременно призова хората да сътрудничат на полицията. Той уточни, че вече не съществува опасност за обществеността, но призова гражданите да следват полицейските указания. Ракушан бе пристигнал на мястото на трагедията.

Чешкият министър-председател Петър Фиала е отменил цялата си програма и пътува към Прага, гласи последната информация на АП.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?