1553

По християнски: Путин се кръсти, неговите стрелят яко

Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни присъстваха на празничното пасхално богослужение за Възкресение Христово. Отслужи го главата на Руската православна църква патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския лидер и неговата война в Украйна, предаде БТА.

Путин беше в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва заедно с кмета на столицата Сергей Собянин, като всеки от тях държеше запалена червена свещ, показват видеокадри от службата.

Руският лидер се прекръсти няколко пъти по време на богослужението, което започна в късните часове на вчерашния ден и продължи в първите часове на днешния. Когато Кирил обяви "Христос воскресе", Путин и другите вярващи отвърнаха с "Воистина воскресе". 

Кирил категорично подкрепя войната в Украйна, която навлезе в третата си година, отбелязва Ройтерс. Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони прогонени от домовете си, откакто през февруари 2022 г. Путин нареди нахлуването на територията на по-малкия съсед на Русия.

По време на службата патриархът се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени и изрази надежда, че Бог ще сложи край на "междуособната бран" между Русия и Украйна, съобщи ТАСС.

Путин, в чийто мироглед православието заема основно място, винаги присъства на богослуженията за големите църковни празници. На Рождество той обикновено посещава по-малки храмове край Москва в по-тесен кръг.

На Възкресение руският президент обикновено отива в златокуполната катедрала "Христос Спасител", която е построена наново след разпадането на Съветския съюз и се превръща в символ на симбиотичните отношения между държавата и Православната църква в Русия, отбелязва Ройтерс.

В нощта срещу Великден руските сили са изстреляли 24 ударни дрона от типа Шахед-131/136 срещу Украйна. 23 са ликвидирани в Днепропетровска, Херсонска и Харковска области.

В събота руснаците многократно са атакували Харков. В резултат на един от ударите е избухнал пожар в производствено предприятие в Индустриалния квартал на града. Съобщава се за ранени.

Полицията в Харковска област отбеляза, че са ударени и села в Харковска област. 49-годишен мъж е загинал в резултат на обстрел в село Слобожанское, Харковска област.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?