3906

Пловдивска внучка стана президент на Мексико, Соломон Паси сигурен, че са роднини

Новият президент на Мексико Клаудия Шейнбаум е с пловдивски корени. Тя е внучка по майчина линия на пловдивски евреи, напуснали града през 1940 година заради Холокоста. Семейството се озовава в Мексико и там се ражда и майката на Клаудия. Тя е професор по биология. Баща й пък, също евреин, е инженер-химик. Неговото семейство е емигрирало от Литва. 

Късно снощи стана ясно, че Клаудия Шейнбаум става първата жена президент на Мексико. Това е нов връх в политическата й кариера, след като бе кмет и на Мексико сити - петият по големина град в света.

Новината, че пловдивска внучка застава начело на 127-милионната държава в Северна Америка зарадва много еврейската общност в града. „Засега нямаме представа коя е била бабата на Клаудия“, уточни председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев. Разказа обаче, че му телефонирал бившият външен министър Соломон Паси и къде на шега, къде не, му казал „Ще се окажем роднини с новия президент на Мексико“.

„Имаме регистри, в които са записани всички родени до 1926 година евреи. Проблемът е, че не знаем нито как се казва бабата на Клаудия, нито кога е родена“, обясни Светлозар Калев. 

Самата Клаудия Шейнбаум  е родена през 1962 г. в Мексико сити. Учи физика в университет в Мексико сити, а по-късно завършва магистратура и докторантура по енергийно инженерство. По време на докторантурата си работи и следва в Калифорния, САЩ. По-късно е изследовател и преподавател в мексиканската академия на науките.

От 2007 г. става част от междуправителствения панел за борба с промените в климата на ООН.

През 2015 г. за кратко е министър на околната среда в кабинета на Обрадор, преди да бъде избрана за кмет на една от големите общини в Мексико сити. Тя застава начело на града след като печели изборите през 2018 г., и става първата жена на този пост в историята.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?