71

Платена от олигарх руска частна армия ужаси ООН

Доклад на ООН показва, че Либия е изправена пред сериозна заплаха за сигурността си от страна на чуждестранни бойци и частни военни компании, особено от руската група „Вагнер“, която нарушава международното право, предаде Асошиейтед прес, цитиран от standartnews.com.

Експертите обвиняват също 7 либийски въоръжени групи за систематично използване на незаконно задържане за наказване на предполагаеми противници. Те са пренебрегвали законите на международното право и националното законодателство за гражданските права, включително на закони, забраняващи изтезания.

По-конкретно „мигрантите са изключително уязвими за злоупотреби с човешките права и редовно са обект на заробване, изнасилвания и изтезания“, посочва екипът, подготвил доклада до Съветът за сигурност на ООН, получен вчера от АП.

Богатата на петрол северноафриканска държава потъна в размирици, след като през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали диктатора Муамар Кадафи, който по-късно беше убит. Впоследствие страната беше разделена между съперничещи си правителства – едно на изток, подкрепено от военния командир Халифа Хафтар, и подкрепена от ООН администрация в столицата Триполи. Всяка от страните е подкрепяна от различни милиции и външни сили.

През април 2019 г. Хафтар и неговите сили, подкрепяни от Египет и Обединените арабски емирства, предприеха офанзива в опит да завладеят Триполи. Неговата кампания се провали, след като Турция засили военната си подкрепа за подкрепяното от ООН правителство със стотици войници и хиляди сирийски наемници.

Споразумение за прекратяване на огъня от октомври 2020 г. доведе в началото на февруари 2021 г до споразумение за създаване на преходно правителство, а за 24 декември бяха насрочени избори, които да обединят страната. Гласуването обаче беше отменено и сега Либия е с две правителства и двама либийци, които твърдят, че заемат министър-председателския пост.

Споразумението за прекратяване на огъня призоваваше за бързо изтегляне на всички чуждестранни бойци и наемници, но според авторите на доклада, „има малко достоверни доказателства за каквото и да е широкомащабно изтегляне, извършвано до днешна дата“.

Според доклада, опозиционни групи от Чад действат от Либия, а Хафтар е наел судански бойци. Подкрепяните от Турция сирийски бойци са били виждани от експертите на ООН в правителствени военни лагери в Триполи, докато свързани с Хафтар сирийски бойци действат редом с членовете на групата „Вагнер“ в стратегическия северен град Сирт и близкия Джуфра. Поне 300 от тези сирийци са се върнали у дома и Хафтар не е попълнил редиците с други бойци, се казва в доклада.

Експертите на ООН продължават да проучват разполагането на бойците на „Вагнер“ и прехвърлянето на оръжия и свързани с тях материали в подкрепя на операциите им.

„Вагнер“ се представя като частен изпълнител по договори за военна помощ, а Кремъл отрича всякаква връзка с нея. САЩ обаче сочат като лицето, финансиращо групата, Евгений Пригожин – олигарх, близък до руския президент Владимир Путин.

Докладчиците на ООН пишат, че таблет „Самсунг“, изоставен на бойното поле в Либия от наемник, член на „Вагнер“, който Би Би Си са получили в началото на 2021 г., е автентичен. В него е имало карти за разположението на 35 необозначени противопехотни мини в района Айн Зара, южно от Триполи, който по онова време е бил фронтова линия под контрола на Хафтар, подкрепян от „Вагнер“. За няколко от тези мини никога не е било съобщено, че са поставени в Либия и поради това прехвърлянето им там е в нарушение на оръжейното ембарго на ООН, отбелязват авторите на доклада.

Те са получили и информация за установяването на противотанкови мини в района на позиции, първоначално заемани от „Вагнер“ в южната част на Триполи.

Липсата на маркировка за наличието на противопехотни и противотанкови мини и на предупреждения към цивилни къде в района са поставени, е нарушение на международното хуманитарно право от „Вагнер“.

Таблетът на боец от „Вагнер“ е съдържал също списък с поискано оборудване, включително дронове и танкове, което би нарушило ембаргото, ако те бъдат доставени.

Докладчиците са установили 18 трансфера на оръжие и четири случая на военно обучение в периода март 2021–април 2022 г., в нарушение на оръжейното ембарго на ООН.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Няколко вагнеровци в Сирия навремето

Няколко вагнеровци в Сирия навремето

28.05.2022 | 19:24

Хванали един сириец, дето не искал да се бие в армията на Асад, отрязаха му първо ръцете, после главата и го вързаха за краката да виси. През това време бяха пуснали някаква руска чалга, тези, които гледаха, танцуваха, а един засне всичко. После го качиха в Мрежата. Един от вагнеровците след това станал преподавател по патриотично възпитание в някакво училище.

Отговори
2 1
Paula Fox

Paula Fox

28.05.2022 | 17:01

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 7
Итко

Итко

28.05.2022 | 15:51

Тъй де за краварите . Кравари а всички бягт при тях , дори има Руски квартал . А при ушанките даже и циганите не отиват ..Нямам нищо против Руския народ уважавам го , бил съм в Русия . Но завалийте каво да правят че имат такив управници . Олигарсите крадат , а най много главня олигарх . Обадиш ли се идва новичок.

Отговори
6 6
777

777

28.05.2022 | 17:27

При краварите бягат меките китки

Отговори
4 5
Илю

Илю

28.05.2022 | 15:37

Ушанките превземат ли Украйна идва нашия ред . Но. :ние ги чакаме със свалени гащи , тъй де още не сме се изправяли , изглежда е приятно да те чукат ушанките .

Отговори
7 5
Simba

Simba

28.05.2022 | 15:30

А какво да кажем за УШАНКИТЕ , някой да е виждал ватенка .

Отговори
4 2
Стига с тази краварска пропаганда

Стига с тази краварска пропаганда

28.05.2022 | 14:34

Краварите са мръсни гадове

Отговори
7 7
АЛЕЛУЯ!

АЛЕЛУЯ!

28.05.2022 | 14:24

Само вчера около 60 орки умряха на свещената Украинска земя.

Отговори
5 5
Ходи си

Ходи си

28.05.2022 | 17:26

Украинец, България не е за теб!

Отговори
5 5
ХАХАХА,  ГРЪНЧАЛНИИИК!

ХАХАХА, ГРЪНЧАЛНИИИК!

28.05.2022 | 14:06

Българските медии са пропити само от соросоядска пропаганда! Лъжци, какво стана с Ковида, същото ще е и с Украйна!

Отговори
7 5
Рип

Рип

28.05.2022 | 14:05

Само САЩ никога не нарушава международни права!"Идеална демократична държава"!

Отговори
7 3
Вие си се ужасявайте...

Вие си се ужасявайте...

28.05.2022 | 14:03

Какво се ужасявате? Само вчера русия получи около 1 млрд от Европа срещу газ...Не рубли, НЕ!

Отговори
8 2
Рип

Рип

28.05.2022 | 14:06

Никой не плаща в рубли,плащат в евро ,но в руска банка!

Отговори
6 2
Българи за Демокрация

Българи за Демокрация

28.05.2022 | 19:20

Слава Украiне! Дано наште СУ 25 помогнат да смачкат рашизма!

Отговори
2 1
До горен

До горен

28.05.2022 | 20:35

А ве така като го казваш, малко взема да ми става шубе от демокрацията. Да не взема да получа някакъв демократичен пакет от небето. Ще се почуствам освободен от живота.

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?