71

Платена ли е публикацията "България спаси Украйна"? Ди Велт отговаря

"Съгласна съм, че е абсолютно поръчково. То се видя и колко струва", заяви Корнелия Нинова в bTV по адрес на публикацията на германския ежедневик "Ди Велт", озаглавена "България - страната, която тайно спаси Украйна". И продължи: "Имаше публикации колко струва да си поръчаш статия в "Ди Велт" - 26 и нещо хиляди, нещо такова," заяви тя, пише dnes.dir.bg.


Така лидерката на БСП се присъедини към президента Румен Радев, който в интервю за "Дарик радио" ден по-рано обяви, че статията "има очевидно поръчков характер". Твърденията на Нинова за "26 и нещо хиляди" всъщност препращат към публикации в съмнителни сайтове, които цитират цените на "Ди Велт" за публикуването на т.нар. адверториал или рекламна статия. Публикации, които според правилата изрично се обозначават като платени.

Стоят ли някакви доказателства зад думите на Нинова и Радев? Или те без колебание, на база единствено на спекулации, обвиняват водеща германска медия в нарушаване на основни журналистически и етични правила? Ето какво ни казаха от "Ди Велт" и Германския съвет по печата.

"Ди Велт" категорично отрича

"Не, в този текст не става въпрос за адверториал", отговарят от "Ди Велт" на запитване на Дойче Веле. Те обясняват мотивите зад публикуването на статията лаконично: "За журналистите е естествено да търсят вълнуващи истории и да ги разследват". Самият автор Филип Фолкман-Шлук даде интервю за bTV и заяви, че дебатите около предоставянето на оръжия на Украйна от страна на Германия са поводът да разкаже българската история. "Започнах да се интересувам каква е ситуацията в другите страни и откъде (Украйна) всъщност получава голяма част от оръжията по време на войната", обяви той. Фолкман-Шлук каза още, че се е свързал с Кирил Петков, който му е разказал интересни неща и затова се е обърнал към украинския външен министър Дмитро Кулеба, който да потвърди думите на бившия български премиер.

"В основата на нашето определение за качествена журналистика е независимостта на нашите журналисти в редакционната им работа. Това важи както за този случай, така и за всички останали случаи", подчертава говорител на "Ди Велт" пред ДВ.

"Ди Велт" е създаден през 1946 година, а от 1953 е в групата на "Аксел Шпрингер" - заедно с основаното в САЩ "Политико", икономическия портал "Бизнес Инсайдър", германския таблоид "Билд" и други. Тиражът на ежедневника е около 88 000 бройки ежедневно, а welt.de е сред петте най-посещавани сайтове на медии в Германия.

Какво казват от Германският съвет по печата 

В изданието на "Ди Велт" от 18 януари, където се появява текстът за България, публикацията не е маркирана като платена. В точка 7 от Етичния кодекс на печатните медии в Германия, съблюдаван от Германски съвет по печата, изрично се казва: "Платените публикации трябва да бъдат оформени по такъв начин, че да бъдат разпознаваеми като реклама за читателя. Разграничението от редакционната част може да се направи чрез обозначаване и/или дизайн."

Германският съвет по печата е създаден през 1956 година. Той функционира на принципа на саморегулацията. Всеки гражданин, без значение дали живее в Германия, или не, може да се обърне с оплакване към него, ако смята, че някоя медия нарушава кодекса - оплакването може да бъде подадено онлайн (https://www.presserat.de/beschwerde.html). Съветът разглежда случаите и има право да накаже медията включително с публично порицание, което трябва задължително да бъде публикувано. Последно неделното издание на "Ди Велт" е порицано през 2022 година за това, че е цитирало своя събеседничка, въпреки че ѝ обещало, че няма да я цитира без изрично нейно съгласие.

"Медиите от групата на "Ди Велт" в последните години не са порицавани за нарушаване на точка 7", уточняват от германски Съвет по печата пред ДВ. Справка на сайта на Съвета посочва, че наказания по тази точка не са налагани на групата на "Ди Велт" от над 10 години. "За въпросната статия ("България - страната, която тайно спаси Украйна" - б.а.) не са получававани оплаквания при нас", посочват от медийния регулатор пред ДВ.

Къде могат да изпратят запитване Радев и Нинова

Ако президентът Радев или лидерката на БСП Корнелия Нинова имат доказателства, че статията в "Ди Велт" е платена, те могат да поискат порицание за "Ди Велт" от Германския съвет по печата. Това се прави онлайн, става бързо и лесно.

ДВ изпрати запитване до пресцентъра на БСП дали Корнелия Нинова има конкретни доказателства за изказванията си. До публикуването на този текст отговор не беше получен.

Материалът е публикуван ТУК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Че кой се съмнява ?!

Че кой се съмнява ?!

26.01.2023 | 15:38

Цветарите са в треска ! Със сигурност тази публикация е по тяхна поръчка!! Ако ПП се върнат на власт, бай Ганьо този път ще се озове при бай Ставри - няна да му се размине! Да не забравяме, че тяхната "партия" е създадена с немска помощ - това никой не отрича. Избори идват и Асафалт паша отново е в ужас - готов е на всичко само да отърве кожата. Тяхната "партия", както и ДПС са незаконни !

Отговори
15 5
тролчо

тролчо

26.01.2023 | 16:13

колега,колко плащат при тебе,кажи да си направя сметката и да сменя *кантората*.

Отговори
5 1
естествено, че е платена, а Фейнешъл таймс ли пишеше за

естествено, че е платена, а Фейнешъл таймс ли пишеше за

26.01.2023 | 14:49

Пловдив сладки приказки, колко развит бил и бла-бла, а всеки си знае тук, какво е! Като изберете пак шорошоядите от :ГЕРБ, ПП, ДБ така ще правят - ще си пускат платени статии не само по нашите прогнили шорошоядски медии, а и по чуждите!

Отговори
9 6
Иван Боюклиев

Иван Боюклиев

26.01.2023 | 14:38

КУРНЕЛА и цялата комунистеска пасмина подвизаваща се из България да си ЕПМ, марш при вашият гуру путлер без завръщане в БГ, и оттам в Гулаг, да видите прекрасните условия на живот и след това да ви пуснат на свобода да се приберете пеша до България, със знаменосец р.р. и подгласници йотова и дърева, искрено ви го желая.

Отговори
12 10
222

222

26.01.2023 | 12:57

всяка дума и действие на т.н. "медии" и американофили е платено стократно чрез НПО-та, фондации и всякакви други способи за укриване на доходи

Отговори
17 5
От мен

От мен

26.01.2023 | 14:13

Е, така ще да е, когато вземаш равнис от нашите медии, дето срещу кинти могат всичко да напишат, но, нали има световна класация за свободата на изразяване, за свободата на медиите, е виж къде е дойчландия и Дека е нашата журналистика

Отговори
12 0
Къро П*тков -смех

Къро П*тков -смех

26.01.2023 | 10:55

Че става дума за едно огромно излизване на имдижа му на к.ро простия то е ясно. Само като видиш колко работи удобно "изпускат" да напишат. Като отказа му да изпрати тежки оръжия и самолети. Огромната сума пари който някои изкараха покрай тия доставки за който той се докарва че едва ли не са му са се откъснали от сърцето. 30%тте отгоре който плащахме на г.зпром през посредници, което той уреди. Постоянните фалове които прави с условията за Украинските бежанци Галенето по главицата на Лукойл И изведнъж картинката става друга. Така че смърдят си Велтаджийте на жълт вестник колкото и да крещят. Но като си легнеш със свини е така.

Отговори
10 12
От мен

От мен

26.01.2023 | 14:10

Деляне, Добрев, ти ли си бре, е Дека ти е фактурата, бря, а защо не обясниш, защо по гербево време газта без посредници бе по скъпа, от тази на Европата, а..., айде обясни ни, драги ми смехурко

Отговори
13 6
Дрон

Дрон

26.01.2023 | 10:33

Че какво да се очаква от "госпожа ЛЪЖА" - ОСЪДЕНА НА ТРИ СЪДЕБНИ ИНСТАНЦИИ ?!

Отговори
15 3
Истината

Истината

26.01.2023 | 10:15

Политическо ръководство на Запада вече осъзна, че трябва да си дава оръжието на Киев, за да помогне на Украйна да победи във войната, за разлика от българското политическо ръководство, което не осъзнава този факт, както и обстоятелството, че България може да се окаже мишена.

Отговори
27 8
Нинова- смях

Нинова- смях

26.01.2023 | 09:59

Ало, то това с такива подхвърляния не става госпожа. Ето, хората те питат имаш ли нещо конкретно да покажеш срещу тази статия. Вие и ИТН хич не паснахте в тази коалиция но имахте интерес да сте в управлявате, както винаги. Аз от комунист нищо добро не очаквам.

Отговори
31 6

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?