Следвайте ни

Пластмаса уврежда екосистемата на Черно море

viber icon

Микропластмасите, малки частици, които се откриват във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море. Група изследователи от университета Реджеп Тайип Ердоган в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион къса микропластмаси на кв. км. Изследванията им също така показват, че микропластмасите често се поглъщат от риби, хамсия, паламуд, скумрия и др.

Изследователите редовно вземат проби от морска вода и утайки в близост до крайбрежните райони, както и от устията на реките, вливащи се в морето, за да наблюдават въздействието на микропластмасите върху морската хранителна верига и да проследяват източника на малките частици.


Юлген Айтан, която ръководи екипа от изследователи от Университетския департамент по морска биология, казва, че пластмасите, които се разграждат до микропластика в морето чрез физически, биологични и химични процеси, са особено опасни за екосистемата. „Броят им нараства всеки ден, а площта, която покриват, също се разширява. Рибите често бъркат микропластмасите с планктона, тъй като и двете са с приблизително еднакъв размер, а понякога се смесват и така или иначе са погълнати от риби “, каза тя пред агенция Демирьорен (DHA).


Тя посочи, че това е и заплаха за човешкото здраве. „Това всъщност е глобален проблем и изглежда няма море в света, пощадено от замърсяването с микропластмаси“, добави тя.


Миналата седмица „Грийнпийс“ предупреди за въздействието на пластмасовите отпадъци върху Черно море, което беше обвинено за смъртта на стотици животни. Стотици мъртви патици, чайки и делфини наскоро се появиха на брега близо до руския курортен град Сочи. Микропластика е открита в стомаха на мъртвите животни, заяви Грийнпийс. Те подчертават, че пластмасовите частици сега са най-големият проблем сред замърсителите в Черно море. 


Според "Грийнпийс" около 108 килограма отпадъци са събрани по време на акция за почистване на бреговете на Черно море миналата година, 94% от които са пластмасови.


Айтан каза, че дори са открили микропластика в малките организми, наречени зоопланктони в своето проучване.


„Черно море е незащитено срещу микропластмасите. Това е дренажна зона не само за крайбрежните страни, но и за 22 други държави. Повече пластмаси навлизат в морето поради редица фактори, от незаконно изхвърляне до неправилно управление на отпадъците “, добави тя.


Продължаващата пандемия на коронавирус влошава ситуацията, каза Айтан, посочвайки новите материали, които се присъединяват към изхвърлените или намерени в морето боклуци - като защитни маски и ръкавици. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?