1553

Планирайте внимателно пътуванията - голям пожар в Гърция

Hолям пожар обхвана планината Парнита, северно от Атина. Така че ако пътувате към или около гръцката столица, планирайте внимателно.

Въпреки предупреждението на властите да не се пали огън на открито пожарът обхвана горски масив и поради силния вятър огънят постоянно променя посока.

Пътна полиция затвори за движение пътища в близост до пожара. Гражданска защита евакуира жители и туристи, за да не попаднат в огнен обръч. Гасенето по въздух е затруднено от силния вятър, съобщават огнеборците и десетките доброволци, които се включиха в овладяване на огъня.

Друг голям пожар гори в Аспропиргос, само на 18 километра от Атина. Мащабни пожарни огнища има и по островите в Егейско море. За сега властите не евакуират туристи.

Причината за пожарите днес е несъобразено с риска работа на фермери, заявиха от Гражданска защита. Полицията извърши арести за непредумишлено създаване на условия за пожар. Полицията забрани и охранява горски райони. Забранено е влизането в гори, като се налагат високи глоби за нарушителите.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?