71
Следвайте ни

Планират жесток финансов удар по неваксинираните в Русия

viber icon

Цените на заемите и ипотеките в Русия през тази година ще се повишат за неваксинирани. Причината се прехвърля на застрахователните компании, които трябвало да увеличат застрахователната премия по застраховка “Живот” за неваксинирани заради повишен риск,  твърдят от асоциацията на банките в Русия, цитирани от "Труд".

“От 2022 г. при кандидатстване за ипотечен или потребителски кредит може да се наложи да се представя сертификат за ваксинация срещу ковид. В противен случай цената на заемите може да нарасне значително.

Такъв сценарий се предвижда заради увеличаване на цената на застраховката “Живот” на фона на пандемията”, казва вицепрезидентът на Асоциацията на банките в Русия Алексей Войлуков. Според банковия експерт цената на застраховката ще скача, защото “дори тези 2-3% смъртни случаи сред заболелите, са доста значими за застрахователните компании”.

Ето защо сертификатът за ваксинация може да бъде включен в списъка на задължителните документи за застрахователния договор, а тарифите могат да бъдат увеличени за клиенти, които отказват да го представят.

Коментарите на застрахователите по темата обаче не са в пълен синхрон с изказването на банкерите. Антон Лопатин, директор в една от големите банки коментира категорично, че “това е спекулативна новина”, защото този механизъм вече е налице на пазара. “Застраховката често е част от договорите за заеми, включително дългосрочните, каквито са ипотечните кредити. Но застраховката зависи от много фактори, включително възраст, хронични заболявания и др. Това е многофакторен модел”, казва той.

В същото време Лопатин подчертава, че застраховката “Живот” не винаги е условие за получаване на ипотечен кредит. “Можете да получите кредит и без застраховка “Живот” и в сегашните реалности, но лихвеният процент по ипотечния кредит ще бъде по-висок. Така че всъщност този механизъм вече е налице на пазара. При изчисляването на застрахователната премия и тарифа се вземе предвид и фактор като ваксинацията”.

Ако добавят сертификата за ваксинация към списъка с документи, изисквани при кандидатстване за кредит, това няма да се отрази на съществуващите застрахователни договори, коментират от AlfaStrakhovanie. От компанията заявяват, че “са потенциално готови да разгледат ваксинацията само на индивидуална основа” при конкретни договори.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?