46
Следвайте ни

Планини от боклуци застрашават черноморското крайбрежие

viber icon

Маски, щитове за лице и множество други пластмасови отпадъци изхвърля Черно море по бреговете, разкри съвместен проект на крайбрежните страни. 

Турция, Грузия, Румъния и България обединиха усилия за финансиране от Европейския съюз за повишаване на обществената осведоменост и намаляване на морските отпадъци за защита на черноморската екосистема (LitOuter). Тя има за цел да се бори с цялостното замърсяване на морето, по-специално с микропластмасата , която се появи като страшна заплаха за океаните и моретата по целия свят през последните години.


Две области в турската черноморска провинция Трабзон, също са включени в пилотния етап на проекта. Учените, работещи по проекта, обаче са ужасени от констатациите си там. На площ от само 500 квадратни метра бяха открити 2500 парчета отпадъци. 


По турските черноморски брегове, които се простират на повече от 1320 километра, освен изхвърлените пластмасови бутилки от вода, вече замърсяванията са и от защитни маски и щитове за лице, чиято употреба нарасна рязко на фона на продължаващата пандемия от коронавирус. 


Проучванията в Черно море показват, че пластмасите съставляват 80% от отпадъците. Наред с отпадъците, директно изхвърляни в морето, реките и потоците, пресичащи Черноморските планини, разположени далеч от брега, също служат като източник на замърсяване. Изследователи съобщават, че пластмасова бутилка може да бъде отнесена от ветрове до поток и оттам да попадне в Черно море, понякога пътувайки на стотици километри.


Професор Кошкун Ерюз, координатор на проекта от Турция и учен във Факултета по морски науки на Техническия университет Карадениз, казва, че екипът е наблюдавал както замърсяването в морето, така и по бреговете и работи по моделирането на пътищата на замърсяване. Ерюз каза пред агенция Демирорен хабер (DHA) в понеделник, че въпреки че твърдите отпадъци редовно се събират и изхвърлят в сметищата в региона, Черно море все още има сериозен „проблем с отпадъците“. „Това показва, че въпреки че имаме подходяща система за рециклиране, хората не са чувствителни към проблемите на замърсяването. Липсва им информираност за правилното изхвърляне на отпадъци “, каза той. Еруз посочи, че отпадъците, свързани с пандемията на коронавирус, стават все по-видими в Черно море - от маски до бутилки с одеколон и дезинфектант за ръце. „Медицинските отпадъци са най -опасните сред отпадъците, защото може да причинят заболявания. Но за съжаление виждаме, че те съставляват 5% от отпадъците тук. В пространството от 500 квадратни метра, което изследвахме, например се натъкнахме на поне 125 маски “, добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?