Следвайте ни

Плаха реакция! ЕС съжалявал, че Ердоган превърна храма "Св. София" в джамия

viber icon

Евросъюзът смята решението на Турция да превърне катедралния храм "Св. София" от музей в джамия в достойно за съжаление. Това се казва в разпространено изявление на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитирано от ТАСС.

"Св. София" има дълбока историческа стойност за целия свят. Турция има дълбоки традиции в опазването на културното наследство, както и призната традиция на интелектуална и културна отвореност. Решението на Държавния съвет на Турция за отмяна на едно от най-значимите правителствени постановления в съвременната история за предоставянето на катедралния храм на статут на музей и решението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган да предаде монумента под управлението на религиозните власти е достойно за съжаление. Турция има поети задължения да способства за междурелигиозния и междукултурния диалог и за укрепването на търпимостта и съвместното съществуване", се казва в изявлението.

Припомняме, че вчера Държавният съвет на Турция отмени турското правителствено постановление за предоставянето на катедралния храм "Св. София" в Истанбул на статут на музей. Ердоган подписа указ, позволяващ на мюсюлманите да извършват поклонения в "Св. София", която отсега нататък ще има статут на джамия.

 

Коментари (1)

гкж

гкж

11.07.2020 | 11:41

Превърнете проклетите джамии в християнски храмове! См ърт за рязаните пишки

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?