Следвайте ни

Плъх герой получи златен медал за храброст в Камбоджа

viber icon

Специално обучен плъх герой получи златен медал от британска благотворителна организация за оказване на помощ при откриването на смъртоносни мини в Камбоджа, информира ДПА.

Магава, африкански гигантски плъх, получи миниатюрен златен медал от британската ветеринарна благотворителна организация PDSA по време на онлайн церемония за работата си в азиатската страна.

Плъхът е открил 39 мини и други 28 експлозива до момента. Помогнал е за прочистването на повече от 141 000 квадратни метра земя, което е равно на 20 футболни игрища.

Наградата е връчена за изключителна "отдаденост, умения и храброст".

Магава е най-успешният випускник на неправителствената организация Apopo в Танзания, която от 90-те г. на миналия век тренира така наречените плъхове HeroRATs, които са обучени да откриват отделяни от експлозиви химикали и да сигнализират.

Гризачи като Магава, малко по-големи от обикновените плъхове, са достатъчно леки, за да избегнат задействане на мините.

Магава може да претърси площ с размер на тенис игрище за 30 минути. Тази задача може да се изпълни от хора за четири дни с металдетектор.

Магава е първият плъх, който получава наградата на PDSA. Предишните победители са били кучета, коне, гълъби и котки.

Десетилетия война оставиха много невзривени боеприпаси в Камбоджа. От 1992 г. са премахнати над два милиона мини, макар че според някои изчисления на територията на страната има още милиони.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?