Следвайте ни

Пирати отвлякоха 15 моряци от турски кораб край Нигерия

viber icon

Турция се опитва с дипломатически усилия да спаси оцелелите членове на товарния кораб "Моцарт", след като пирати го нападнаха край бреговете на Нигерия. 

Турската морска дирекция заяви, че екипажът първоначално се е затворил в безопасна зона на кораба, но пиратите успели да влязат след 6-часов щурм. По време на борбата един член на екипажа на борда е починал.

Турските медии идентифицираха жертвата като инженер Фарман Исмаилов от Азербайджан, единственият нетурски член на екипажа.

Други 15 моряци са били отвлечени от пиратите, съобщи турската държавна Анадолска агенция. Екипажът на товарния кораб е бил обшо 19 души.

След като взеха за заложници по-голямата част от екипажа на вчера, пиратите пуснаха кораба в Гвинейския залив с трима моряци на борда, сред които и капитана. В момента корабът се насочва към пристанището на Габон Порт Жентил.

Според информацията пиратите са деактивирали повечето корабни системи, оставяйки само навигационната система за останалия екипаж да намери пътя си до пристанището. 

Звуков запис беше споделен в Туитър и се смята, че принадлежи на капитана на кораба, където той казва: "Не знам къде отивам. Пиратите демонтираха всички кабели, нищо не работи. Само навигаторът работи. Дадоха ми маршрут, аз се движа по съответния начин. "

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган два пъти е разговарял със старшия офицер, останал на кораба Фуркан Ярен, заяви турското президентство в туит. 

Външният министър Мевлют Чавушоглу също разговаря с Ярен и получи информация за инцидента и ситуацията на кораба.

Чавушоглу разговаря с Осман Левент Карсан, оператор на компанията, която притежава кораба, и изрази своите съболезнования, подчертавайки, че ще бъдат предприети необходимите действия за спасяване на екипажа възможно най-скоро и безопасното им връщане. 

От компанията собственик на плавателния съд изразиха съболезнования и подкрепа за семействата на екипажа, се казва в съобщение.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай