1553

Пирати освободиха кораб срещу 5 милиона долара

Сомалийските пирати освободиха похитения кораб MV Abdullah и неговия 23-членен екипаж на 14 април, след като според двама пирати е бил платен откуп от 5 млн. долара.

"Парите ни бяха донесени преди две нощи, както обикновено... проверихме дали парите са фалшиви или не. След това разделихме парите на групи и си тръгнахме, като избягвахме правителствените сили", казва пред Ройтерс Абдирашид Юсуф, един от пиратите. Той добави, че корабът е освободен с целия си екипаж. Представители на правителството на Сомалия не отговориха на молбата за коментар.

MV Abdullah, плаващ под флага на Бангладеш кораб за насипни товари - вид търговски кораб, използван за транспортиране на големи количества товари - беше отвлечен през март, докато пътуваше от Мозамбик за Обединените арабски емирства.

Отвличането е станало на около 600 морски мили източно от столицата на Сомалия Могадишу.

Сомалийските пирати предизвикват хаос във водите край дългата брегова линия на страната от около 2008 г. до 2018 г. Те бяха в затишие до края на миналата година, когато пиратската дейност отново започна да се засилва.

Морски източници твърдят, че пиратите може да са насърчени от отслабването на сигурността или да се възползват от хаоса, причинен от нападенията срещу корабоплаването от страна на свързаната с Иран йеменска групировка Хути, докато в Газа бушува война между Израел и палестинската войнствена групировка Хамас.

заб. снимката е илюстративна 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?