Следвайте ни

Пет майки допринасят „за детска усмивка“ в бежанските лагери

viber icon

С лозунга „щастливи деца, щастлив свят“, пет майки, идващи от Турция, Швейцария, Албания и Босна и Херцеговина, се обръщат към деца в беда по целия свят.


Разстроени от условията, в които в момента живеят някои деца по света, особено в бежански лагери, майките обединиха усилията си в Швейцария през януари 2020 г., за да създадат международната асоциация „За детска усмивка“, за да помогне на децата, живеещи в различни региони на света, особено в бежански лагери.


В разговор с Анадолска агенция (АА) Емине Таш, президент на организацията, каза, че фокусът им е да се обърнат към деца, нуждаещи се от хуманитарна помощ, особено тези, които живеят в зони на войни и конфликти, окупирани райони и райони, засегнати от бедствия.


"След като видях толкова много пъти болката на хиляди деца в страни, засегнати от войни и бедност, реших да направя нещо за тях. Майки като мен от различни култури се събраха и ние създадохме асоциацията", каза тя.


Организацията има за цел да гарантира, че всички права в Конвенцията на ООН за правата на детето се прилагат без изключение за всички деца, каза Таш.


Според организацията досега има над 100 000 деца в Сирия, 13 000 в Йемен, 5000 в Палестина и 1500 в Азия и Европа, които се нуждаят от хуманитарна помощ, образователна помощ, жилища и достъп до различни съоръжения.


Тюлай Гьокчимен, доброволец в асоциацията „За детска усмивка“ каза, че имат за цел да достигне до деца, живеещи в различни региони на света, особено тези в бежанските лагери.


„От 79,5 милиона, около 30 милиона-34 милиона деца на възраст под 18 години са сред насилствено разселените лица по света“, според Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН).


Гьокчимен заяви, че са раздавали зимна помощ, включително дрехи, играчки, одеяла, хигиенни продукти и хранителни пакети, в сътрудничество с "Рахма Австрия", агенция за помощ, в Ливан миналата седмица.


„След като научихме за положението на палестинските и сирийските бежанци в ливанските лагери, ние искахме да организираме хуманитарна помощ в лагерите там“, добави тя.


По време на кризата с COVID-19 организацията разпространява таблети на деца в неравностойно положение в Турция, които са изправени пред предизвикателството да изостанат поради липсата на достъп до онлайн обучение.


Статистиката показва, че „за най-малко 463 милиона деца, чиито училища бяха затворени поради COVID-19, нямаше как да бъде организирано дистанционно обучение“, каза Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.


„След като УНИЦЕФ предупреди, че милиони йеменски деца са изправени пред заплаха от глад поради кризата с COVID-19, решихме да увеличим дейността си и в Йемен“, каза Таш.


"Тази година, освен текущите ни дейности, планираме да направим много проекти за хуманитарна помощ в Йемен. Тези проекти обикновено се планират като доставка на храни, образование и хигиенни продукти", каза тя.


Според проучване, проведено съвместно от "Спасете децата" (Save the Children) и УНИЦЕФ, близо 150 милиона деца живеят в изключителна бедност без достъп до образование, здравеопазване, жилища, хранене, канализация или вода поради коронавирусната криза.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай