46
Следвайте ни

Персона нон грата: Ердоган нареди експулсирането на 10 западни посланици

viber icon

Турция трябва да обяви посланиците на 10 западни държави, включително Съединените щати, Франция и Германия, за персони нон грата, след като те издадоха съвместно изявление за освобождаването на задържания активист и бизнесмен Осман Кавала, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки, че никоя нация не може да се меси в делата на Турция.

„Дадох необходимата инструкция на нашия външен министър и казах какво трябва да се направи. Тези 10 посланици трябва незабавно да бъдат обявени за персона нон грата.“, каза Ердоган по време на посещението си в северозападната провинция Ескишехир в събота.

Реакцията на Ердоган беше срещу пратениците на САЩ, Германия, Франция, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, Финландия, Дания и Швеция в Анкара, които призоваха Турция спешно да освободи Кавала в изявление в социалните мрежи на 18 октомври. Тези пратеници бяха призовани във външното министерство на 19 октомври и им беше връчен протест за намеса в съдебни въпроси.

Ердоган описа Кавала като агент на американския милиардер Джордж Сорос и критикува дипломатите, че са се застъпили за освобождаването му. Кавала е в затвора от 2017 г. по обвинения, свързани с тероризъм, като още не е осъден. Европейският съд по правата на човека (ЕКПЧ) призова Турция да освободи Кавала, тъй като основните му права и свободи се считат за нарушени.

Няколко европейски държави заявиха късно в събота, че не са получили официално уведомление от Турция. „В момента сме в интензивни консултации с другите девет заинтересовани страни“, каза германското външно министерство. „Нашият посланик не е направил нищо, което да оправдае експулсирането“, каза говорителят на норвежкото външно министерство Труде Масейде пред пресата в родната си страна.

САЩ са били запознати с докладите и са търсили яснота от турското външно министерство, каза говорител на Държавния департамент.


Днес се очаква окончателно становище по въпроса от МВнР в Анкара. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?