46

"Пеперуди вампири" от Черно море нападнаха Истанбул

Не е изключено насекомите да достигнат и до България

Все повече и повече инвазивни видове, от риби до насекоми, често се наблюдават в Турция през последните години заради промените в климата. Към тази обезпокоителна тенденция се присъединиха насекомите Fulgoroidea (Planthoppers), разговорно известни като „пеперуди вампири“.

Въпреки че името им може да подсказва опасност за хората, насекомите са безвредни, но нанасят сериозни щети на посевите, казват експертите. Истанбулският квартал Бейкоз в северната азиатска част на мегаполиса, граничещ с Босфора и Черно море, е особено засегнат от насекомите, които се срещат навсякъде по дърветата, посевите и жилищните райони.

„Не мога да изляза навън, не мога да седя на балкона“, сподели Селма Кютюкчу, местна жителка, докато се оплакваше, че насекомите „изпълват къщата“. Тя обаче е по-загрижена за своите растения. „Те ги изсушават“, оплака се тя. „Ние използваме пестициди, но не са достатъчни за унищожаването им“, заяви тя пред информационна агенция Демирорен (DHA). „Вечер са навсякъде. Не можеш да излезеш на верандата, едва ли не ни нападат”, оплака се Сабри Топал, друг местен жител. 

Пеперудите вампири се появяват предимно вечер и през лятото и засягат особено районите покрай Босфора, Бейкоз, Бешикташ и Сариер през последните години. В селските части на областите те изяждат реколтата в градините. „Нямаме нищо останало в нашата градина, нито домати, нито чушки“, каза Мелек Караоглу, жител на район Елмалъ в Бейкоз, пред Анадолската агенция (AA).

Експертите прогнозират, че насекомите вероятно са пристигнали от Грузия, по крайбрежието на Черно море. След разпространението си в целия черноморски регион на Турция, те продължават да мигрират по-нататък на запад. Не е изключено скоро да достигнат и до България.

Професор Фатих Дикмен, експерт по биология от Истанбулския университет, заяви, че хората не трябва да се тревожат, защото тези пеперуди не са вредни за здравето, но са особено опасни за посевите. „Те бавно се разпространяват в Истанбул от Черно море. Бяха забелязани за първи път преди около десетилетие в Турция. Това е инвазивен вид. Вероятно са пристигнали тук чрез превоз на стоки между Турция и Грузия.“, сподели той пред DHA.

Дикмен каза още, че ларвите на пеперудите вампири узряват през лятото, през юни и юли и стават по-активни. „Те са безвредни за хората; не са носители на инфекциозни болести. Разпространението им може да бъде предотвратено чрез подходящи пестициди.“ 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?