71

Пендаровски: Искате ли да влезете в ЕС при тези условия?

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че ако обявеният от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ референдум се проведе, то въпросът трябва да е "Искате ли да влезете в ЕС при тези условия?".

Опозицията предлага провеждане на референдум, свързан с преговорната рамка, а според председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в момента се провеждат консултации и въпросът ще бъде формулиран в средата на следващия месец.

"Доколкото разбрах, въпросът няма да е за конституционните промени, а за двустранния договор с България и защо той е включен (в преговорната рамка). Ако някой не разбира, че това двустранно споразумение, както и договорът с Гърция, е оста, по която продължаваме към Европа, и иска да го няма, честно е въпросът на референдума да гласи: "Искате ли да влезете в ЕС при тези условия?", каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Според него ВМРО-ДПМНЕ трябва да излезе с "честна формулировка на въпроса и всички партии трябва да излязат на този референдум, а не да го бойкотират".

Пендаровски настоява и да се променят правилата, така че референдумът да се счита за успешен, ако мнозинството от излезлите да гласуват са гласували положително, независимо дали са се явили повече от 50 на сто от гласоподавателите.

 
"Правителството и опозицията трябва да променят Закона за референдума, да изчистят избирателните списъци според новото преброяване и ви уверявам, че значителна част от хората ще бъде "за" ЕС, както твърдя, че мнозинството от реалния електорат гласува положително на референдума (който беше проведен след подписването на договора) от Преспа“, каза Пендаровски в интервю за седмичника "Фокус"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?