4020

Пеликан на 41 години е сред обитателите на единствения зоопарк в Непал

Пеликан на 41 години е сред обитателите на единствения зоопарк в Непал, предаде Асошиейтед прес. Всяка сутрин в 10 ч. птицата пристига на входа на кухнята за животни и търпеливо чака служителя Ганеш Коирала да дойде. Животното знае, че с него идва и закуската - еднокилограмова риба.

В оживената кухня хората, които се грижат за обитателите, мият зеленчуци, режат месо и риба. 

Централният зоопарк в Катманду е дом на повече от 1100 животни, представители на 114 вида, сред които бенгалски тигри, снежни леопарди, червени панди, носорози с по един рог и азиатски слонове. Там живеят повече от 15 от 38-те местни застрашени популации.  Зоопаркът е посещаван от около един милион души годишно.

Зоологическата градина е създадена през 1932 г. като частна колекция на местен владетел, но сега се управлява от държавен фонд и е отворена за обществеността.

"Когато имам почивен ден, не мога да спра да мисля дали животните са получили храната си навреме. Те са като малки бебета", казва Рохина Шрестха, която работи в зоопарка повече от десетилетие.

Някои от животните са докарани с наранявания, осиротели или пък защото са създавали неудобства на общностите, казва служителят Коирала. Мястото за настаняването им в зоопарка с площ от 60 декара обаче е ограничено.

Властите се надяват да преместят зоопарка на друго място извън столицата, но държавните ресурси са ограничени, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?