71

Пеевски заведе съдебен иск в САЩ срещу санкциите по Магнитски ОБЗОР

Адвокатите от “Morgan, Lewis & Bockius”не получили отговор и факти повече от година на какви основания техният клиент е в списъка, делото е във федералния съд във Вашингтон

 

Политикът Делян Пеевски е подал иск във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, срещу включването си в списъка "Магнитски, пише "24 часа".

Кантората “Morgan, Lewis & Bockius”, която представлява депутата от ДПС в САЩ, е подала жалба в този съд на 6 август 2022 г. след като още миналия септември е задействала процедура по обжалване на наложените санкции.

На 21 септември в писмо, разпространено до българските медии, адвокатът Кенет Нуненкамп от “Morgan Lewis & Bockius, LLP”, обясни , че представляват Делян Пеевски и свързани с него търговски дружества пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ („OFAC“) по искането му за заличаване на санкциите.

“От името на г-н Пеевски е инициирана процедура пред OFAC и пред Държавния департамент на САЩ, която, ако бъде уважена, би довела до премахване на санкциите по Глобалния Закон Магнитски, наложени на г-н Пеевски и свързаните с него компании”, уточни тогава в съобщението Кенет Нъненкамп, партньор в „Морган Луис“.

Според неговия коментар процедурата пред OFAC е законово регламентирана и позволява на санкционираната страна да представи правни и фактически основания за премахване на санкциите, да изисква информация от Министерство на финансите или друга правителствена агенция на САЩ, както и да обжалва решенията на OFAC пред федералния съд на САЩ.


Само този съд може да прецени

дали OFAC е имала достатъчно основания за действията си.

Както се вижда близо 12 месеца по-късно адвокатската кантора предприема втория ход - да обжалва пред федерален съд. От публикациите по повод заведената жалба на 6 август става ясно, че кантората не е получила никакви доказателства за вина на клиента им в тази административна фаза и затова обжалва пред федерален съд наложените санкции.

Според американското законодателство ответниците - службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите на САЩ, има два месеца да отговори пред съда на жалбата. Самото дело може да продължи по-дълго.

Документът е от името на доскорошния депутат от ДПС и шест негови фирми, посочени миналата година в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ - „ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД и свързаните с тях „БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“.

Единствените документи, с които разполагат адвокатите в САШ са прессъобщенията на двете американски министерства, но фактите и твърденията в тях са оскъдни и "неадекватни", се твърди в иска на кантората.

Щом не споделят нищо повече с Пеевски, значи нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца (които също са санкционирани като близки), е заключението на защитниците му. Те аргументират своя иск и с решението на българската прокуратура, която в края на миналата година прекрати проверките срещу бившия депутат от ДПС.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
676

676

12.08.2022 | 22:18

Магнитски е поръчков закон за терор от сащ върху хора които са против тях пример божков о цеките са крали заедно, но цесите които са от дс не ти предледва магнитски

Отговори
3 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.08.2022 | 17:52

П Р Е С Т Ъ П Н И К

Отговори
8 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.08.2022 | 17:52

ПЕЕВСКИ е КАСИЕРА на БГ мафията

Отговори
9 4
Спокоен

Спокоен

12.08.2022 | 18:10

Макар и рядко, сме на едно мнение...

Отговори
6 2
Депесар

Депесар

12.08.2022 | 17:51

Алооо Пеевски не е бивш а настоящ и вечен депутат от ДПС

Отговори
10 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?