Следвайте ни

Пазят като писано яйце морските костенурки в Анталия СНИМКИ

viber icon

Започва сезонът на гнездене за морските костенурки от вида Карета (Caretta carettas). По тази причина активисти защитават крайбрежните територии, където застрашените животни снасят яйцата си.

В квартал Белек в средиземноморската турска провинция Анталия, където се намира едно от най-големите им места за гнездене,

активисти лагеруват на плажовете, за да защитят крехките гнезда.

Доброволците, от академични среди и студенти, остават денонощно на плажовете, за да осигурят безопасна среда за гнездене, преди да се излюпят яйцата и новородените костенурки да се отправят към основното си местообитание: Средиземно море.

Тази година броят на доброволците е намален поради продължаващата пандемия COVID-19, но тяхната бдителност остава непоклатима. Проектът „Life Watch“, подкрепен от правителството, включва маркиране на гнезда и преброяване на 30-километров участък от брега. Бденето ще продължи до средата на октомври, когато се излюпват новите костенурки.

Човешката намеса в природата, като крайбрежното строителство и прекомерното осветление, както и безразсъдните хора, които се разхождат и дори шофират по местата за гнездене, са основните опасности, пред които са изправени костенурките. Но активистите приветстват отчетеното увеличаване на броя на гнездата, нещо, което най-вероятно е свързано с намалено човешко присъствие на брега поради пандемията.

Активистът Керем Йекта Ататунч, каза, че

започват работа рано сутринта, следвайки следите, оставени от възрастни костенурки.

„Поставяме временни клетки около гнездата, за да ги запазим“, каза той пред Анадолската агенция (AA). Ататунч допълни, че запазването на гнездата не е достатъчно. „За тях също е важно безопасно да стигнат до морето. Молим хората да стоят настрана от тези маркирани места и да избягват да използват твърде много светлина там “, каза той.

Тази година активистите, работещи за опазване на костенурките, получиха неочаквана подкрепа от британска двойка. Крис и Мариан Фишър, които правят околосветско пътешествие с каравана, поради пандемията вече повече от година са в Турция и обикалят страната, като излъчват седмични туристически видео-бюлетини в социалните мрежи. Британците решиха да наберат средства за костенурките, с благотворителна онлайн кампания.

Така за месец те събраха 3600 паунда (5000 долара) за екологичната кауза.

Тургут Чангир, ръководител на местния клон на Дирекцията за защита на природата и националните паркове, каза: „Морските костенурки имат по-активен начин на живот от тези, които живеят на сушата. Те могат да изминат голямо разстояние през целия си живот. Миналата година например костенурка, маркирана тук, пътува до Северна Африка и се върна “, каза той пред АА.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?