4232

Пазете се! Мощна магнитна буря ни застига съвсем скоро, категорично не правете това...

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 1-2 декември

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G3-G4. 

Възможни са смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия. Предупреждават от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

 Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3500, което изригна на 28 ноември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с голяма интензивност – M9.8 (R1)  в рентгеновия диапазон. Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 800-900 км. в секунда. 

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

Опасността от поредно изригване не е оптимална, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3501 AR3500 AR3494 и AR3493. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 50-60%. 

Ще се вижда ли от България?

Очакваната геомагнитна буря ще е от G3, но има вероятност да се усили до G4. Възможно е очакваните полярни сияния да се виждат и в ниските географски ширини. Например от Германия, Полша и Беларус. Не бихме се изненадали дори се вижда и от Северна Румъния и Молдова. Вероятността да се вижда от България е много ниска. 

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика силна магнитна буря.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух, предаде БЛИЦ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
rtyrty

rtyrty

30.11.2023 | 23:00

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:-~~---- https://ieej.lv/bioblux

Отговори
0 1
МУН

МУН

30.11.2023 | 19:58

Магнитните бури продължават вече повече от седмица с променлив интензитет. Стигна се до 5-та степен по 9 степенната скала. В момента е 4-та степен. Възможно е да достигне до 6-та степен тия дни.

Отговори
3 0
Батко

Батко

30.11.2023 | 19:52

Абе как ще спре нета ве, тия се ебават с вас :D

Отговори
0 3
И задължително

И задължително

30.11.2023 | 19:36

си носете чадър. Помага.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?