71
Следвайте ни

Пазарът на имоти в Турция полудя! Купувачи от 80 държави плащат $7,5 милиарда

viber icon

Турският пазар на имоти тази година се нарежда сред първите 10 в света, очаквайки близо 7,5 млрд. долара от продажби на чужденци. Това съобщи изпълнителният директор на отраслова асоциация Хакан Буджак, член на борда на Международната асоциация за популяризиране на недвижими имоти (Gigder).

 „Интересът към недвижимите имоти в Турция от страна на чуждестранните купувачи се е увеличил през последните две години“, каза той. 

„Турция привлича огромен интерес от 80 страни на четири континента, особено на Ирак, Иран и Русия. С това представяне се класирахме сред 10-те най-големи държави, които реализираха огромни продажби на имоти на чужденци през 2020 г. “, каза той.

Бучак, който също е основател и главен изпълнителен директор на Mars Investment, заяви, че Испания, Португалия и Гърция са на първо място в списъка, който включва още Канада, САЩ, Франция, Обединеното кралство, Италия и Черна гора.

Миналата година Турция спечели близо 6 милиарда долара в над 40 000 продажби на имоти от чуждестранни купувачи, в сравнение с около 45 000 през 2019 г.

Въпреки че диапазонът е широк, средната цена на имот, който се продава на клиент от чужбина, е около 150 000 долара.

„Очакваме да завършим годината с близо 50 000 продажби“, каза Бучак.

Според данни, публикувани от Турския статистически институт (TÜİK) на 14 септември, през периода януари-август 2021 г. продажбите на жилища на чужденци са се увеличили с 47,6 % спрямо същия период през 2020 г., достигайки 30 849. 

Само през август 5 866 къщи са били продадени на чужденци, което бележи ръст от 50,7 % на годишна база. Това е своеобразен двугодишен рекорд. 

Истанбул има лъвския дял с 2729 броя имоти, продадени на чужденци, следван от средиземноморската провинция Анталия (976), столицата Анкара (400), средиземноморската провинция Мерсин (242), провинция Ялова в района на Мраморно море, която е известна със своите горещи извори (233), провинция Бурса (206), северозападната провинция Сакария (129), беломорската провинция Измир (121), черноморската провинция Самсун (102) и югозападната провинция Мугла (98).

„Има погрешно схващане, че търсенето идва главно от Арабските страни. Това беше така до преди 5 до 8 години “, каза Бучак.

„Американски, канадски и британски инвеститори особено сериозно наблюдават отблизо турския пазар на недвижими имоти. Интересът на  европейските инвеститори също е повишен, както и сделките, които се осъществяват от тяхна страна“, добави той, отбелязвайки, че инвеститори от около 80 държави са купили къщи в Турция през последните месеци.

По-голямата част от чуждестранните инвеститори се стремят да купуват къщи в страната, докато търсенето на офис сгради нараства успоредно с притока на чуждестранни инвестиции към Турция, според специалиста.

„Някои италиански и пакистански инвеститори дори се интересуват от закупуване на парцели за строителство“, каза той.

„Продажбата на имоти на чуждестранни инвеститори е област, която изисква специално внимание. Днес нашите конкуренти като Дубай, Португалия, Гърция и Малта ни изпреварват със своите разпоредби“, каза Бучак.

Турското министерство на търговията, Министерството на финансите и Истанбулският университет работят заедно за актуализиране на директивата за международната търговия с недвижими имоти.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Анонимен

Анонимен

18.09.2021 | 14:02

Много умно правят чужденците,като купуват имоти в Турция.Да не са луди като българите да се заробят с апартаменти в Пловдив и София за луди пари.В Турция е много по-хубаво и по-евтино.Определено си заслужава!

Отговори
20 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?