71

Пътуване в историята: Артефакти на 2500 години показват в Истанбул СНИМКИ

Мястото на историческата гара Хайдарпаша, където археологическите музеи на Истанбул провеждат разкопки от 2018 г., беше отворено за посетители в рамките на „Седмицата на музеите“ от 17 до 26 май. 

DHA

При продължаващото обновяване на гарата Хайдарпаша, на Азиатския бряг на Истанбул, са открити артефакти от класическия, ранновизантийския, елинистическия, османския и раннорепубликанския период, тъй като през вековете това място е било важно пристанище в Мраморноморе, на входа на Босфора.

DHA

Към инвентара на разкопките са добавени 5200 артефакта, 1200 от които през последната година.

DHA

Археологическите музеи в Истанбул организираха отворена обиколка за любителите на археологията на обновяващата се гара, където разкопките продължават.

DHA

Събитието беше озаглавено „Историята на един артефакт от разкопките до музея“. Посетителите се отправиха на пътешествие из историята на района, където във всеки слой на почвата бяха открити различни безценни находки.

DHA

Археологът Хюсейин Йълдъръм от Истанбулските археологически музеи, който работи на разкопките, даде информация на любителите на археологията за историята на региона, датираща отпреди 2500 години, като разказа за баните, църквите, тунелите от Втората световна война и гробовете, датиращи от византийския период.

DHA

След теренната обиколка в работилницата беше дадена информация за етапите от разкритите по време на разкопките произведения до предаването им в музея. Участниците в обиколката наблюдаваха на място етапите на измиване, сортиране, реставрация, инвентаризация и документиране на работите.

DHA

Археологът Хюсеин Йълдъръм споделипред агенция Демирьорен (DHA): „Това беше градска защитена зона през 2018 г.

DHA

Тук трябваше да се извършат изкопни работи, за да се направят перони и релси подходящи за влизане на високоскоростни влакове. Началото на разкопките бе положено през май 2018 г. Когато работата стартира, антиките започнаха да излизат на яве и провеждаме активна археологическа работа в продължение на 6 години.

DHA

Непрекъснато се срещаме с изненади.

Всичко, което намираме, ни отвежда в други времена от историята както на Истанбул, така и на район Кадъкьой. Научаваме нова информация и сме горди да я научим и споделим с вас. Завършихме и реставрацията отвътре на гробница, която открихме тук.

DHA

Открихме и останки и от църква в този район. За съжаление разбираме, че това е много великолепна църква, която е претърпяла големи щети. Поради традицията на погребение в църквата тук са открити и стотици различни човешки кости.

DHA

„Също така разказваме на посетителите за мястото и етапите, през които минава един артефакт след руините“, допълни той.

DHA

Участниците в обиколката и специалистите са единодушни, че в района трябва да се изгради музей, в който да бъдат изложени артефактите, открити в района на разкопките.

Археолозите заявиха, че се водят разговори с отговорни институции за изграждане в близко бъдеще на музей до мястото на откритията.

DHA До тогава се обмисля вариант някои артефакти да бъдат изложени в жп гарата Хайдарпаша, кред като тя влезе в експлоатация отново.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?