Следвайте ни

Пътят към свободата: Афганистански мигранти вървят 80 дни пеша от Иран през Турция

viber icon

Според официални данни на Администрацията по миграцията, броят на нелегалните афганистански мигранти, задържани в Турция през последните 4 години и половина, е достигнал 450 хиляди.

Страната от години вече се грижи за над 4 милиона сирийски бежанци, повечето от които мечтаят да достигнат Европа.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова европейските държави да поемат отговорност за вероятна нов вълна, предупреждавайки, че Турция няма намерение да се превръща в „звено за съхранение и разпределение на мигранти за Европа“.

Турската страна на планинската граница с Иран е оборудвана с бази и наблюдателни кули. Патрулните коли денонощно следят за движение от иранска страна, откъдето мигранти, контрабандисти и терористи често се опитват да преминат в Турция, предаде Асошиейтед прес (АП).

Според силите за сигурност, мигрантите, които са заловени да преминават границата, се връщат обратно, макар че повечето се опитват отново и се връщат в Турция,.

„Без значение колко сериозни мерки предприемаме, има такива, които успяват да ги преодоляват от време на време“, каза Билмез.

По граничните пътища са сформирани множество контролно-пропускателни пунктове. Бежанците, които успяват да се промъкнат, са подпомагани от контрабандисти, които се опитват да ги превозят нелегално до западна Турция срещу сериозни суми.

В събота полицията залови 25 мигранти, предимно афганистанци, зад една порутена сграда в квартал Хачибекир на Ван. 

"Мислехме, че тук ще имаме възможност да се препитаваме, за да се издържаме. В родината ни има талибани, които ни убиват", казва 20-годишния Зайнула, един от задържаните. Той каза, че е пристигнал в Турция два дни по-рано, след като е пътувал пеша в продължение на 80 дни.

Заловените са отведени за медицински прегледи и регистрация в мигрантски център. Там Сейед Фахим Мусави, 26-годишен, заяви, че е избягал от дома си в Кабул преди месец, преди падането на Кабул, страхувайки се, че ще го убият, защото е работил като шофьор за американците и турците.

Неговата 22-годишна съпруга, Морсал, каза, че са пътували през Иран предимно пеша, за да избягат от талибаните.

"Те нараняват жените. След като ги изнасилват, ги убиват. Те обезглавяват мъжете", каза тя, държейки двете си деца, на 2 и 5 години. "Не искаме да се връщаме. Просто ще останем тук."

След регистрацията мигрантите се отвеждат в център за репатриране, където могат да прекарат до 12 месеца, преди да бъдат изпратени обратно в родината си. В момента репатрирането е спряно за афганистанците, оставяйки около 7500 афганистанци в задънена улица в различни центрове за бежанци.

Рамазан Сечилмиш, заместник-ръководител на дирекцията по миграцията, заяви, че неговата организация работи за идентифициране на тези, които се нуждаят от защита, за да ги преместят в трети страни.

"Тези, които се нуждаят от защита, трябва да бъдат отделени от тези, които идват в страната ни поради икономически причини. Не можем да депортираме никого автоматично само защото имат афганистанско гражданство", каза той.

Турция продължава усилията за укрепване на сигурността на границата си с Иран, за да предотврати всяка нова мигрантска вълна след последните събития в Афганистан.

Властите планират до края на годината да удължат гранична стена с още 64 километра. Изкопи и патрули за охрана денонощно ще покриват останалата част от 560-километровата граница.

„Искаме да покажем на целия свят, че нашите граници са непроходими“, каза Мехмет Емин Билмез, управител на източната гранична провинция Ван, пред Ройтерс.

 "Най-голямата ни надежда е да няма осезателна мигрантска вълна от Афганистан."

Турция не е единствената страна, която поставя бариери. Нейната съседка Гърция току-що завърши 40-километрова оградна система за наблюдение, за да се предпази от мигрантите, които влизат от Турция към Европейския съюз.

България също подсили неотдавна граничните съоръжения на част от турската границата. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?