4232

Патова ситуация! Украински генерал призна: Имаме огромен проблем, трябва ни помощ

На фронта украинските военни се изправят пред изчерпване на артилерийски заряди и са принудени да ограничат някои военни операции поради липса на подкрепа от чужди страни

Това обяви висш армеен генерал пред агенция Ройтерс.

Бригаден генерал Олександър Тарнавски изрази загриженост, след като законодателите от Републиканската партия все още задържат помощен пакет от 60 милиарда долара от САЩ, а Унгария блокира 50 милиарда евро от Европейския съюз за Киев, който се бори с руската инвазия.

"Имаме проблем с боеприпасите, особено с тези от постсъветско производство - 122-милиметровите и 152-милиметровите. Днес тези проблеми се усещат в цялата област на фронтовата линия", посочи той в интервю. Тарнавски подчерта, че липсата на артилерийски заряди представлява "сериозен проблем", а намаляването на чуждестранната военна подкрепа оказва пряко влияние върху бойните действия.

"Количествата, с които разполагаме днес, не са достатъчни за нас, с оглед на нашите нужди. Затова провеждаме преразпределение и преработваме нашите планове, правейки ги по-скромни, тъй като е необходимо да ги осигурим", заяви той, без да предоставя подробности. "В определени райони преминаваме в режим на защита, докато в други продължаваме с нашите настъпателни действия - с маневри, огън и продвижване напред. Освен това, подготвяме нашите резерви за предстоящите ни обширни операции", посочи генералът.

Тарнавски, командващ оперативната групировка "Таврия", беше начело на контранастъплението, което изтласка руските войски извън южния град Херсон и западната страна на река Днепър през ноември 2022 г., което представлява последния голям успех за Киев на бойното поле. "Идеята им (на руските сили) остава непроменена. Единствено техните действия и тактика претърпяват промени... атаките продължават непрекъснато," сподели той.

Ситуацията в Авдеевка се развива "на всеки нов ден и през всяка нощ", като руските сили, които систематично променят своята тактика, постигат "частичен успех в някои области, в дълбочина от приблизително 1,5 до 2 километра," отбеляза украинският генерал. По думите на Тарнавски руската армия хвърля огромен брой сили на фронта, без да се интересува от собствените си човешки жертви.

В същото време генерал Тарнавски призна, че Украйна изпитва "определени трудности" със състава на своите военни на фронтовата линия: "Да, в момента те не са толкова отпочинали, не са в толкова добра форма,"отбеляза той. "Всеки командир трябва да разполага с резерв." Тарнавски посочи, че зимните условия - студът, намалената видимост и липсата на прикритие от дървета с опадали листа - представляват предизвикателство и за двете страни. Украйна се нуждае от повече защитни средства срещу нарастващите атаки от руските безпилотни летателни апарати и разчита на доставката на западни изтребители F-16, посочи той.

"С появата на F-16, всичко ще се промени напълно. Моето мнение, като пехотен офицер, е че F-16 е като Мерцедес, сравняван със Запорожец," сподели той. "Всички ние се надяваме на това."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
За това тук няма да прочетете...по обясними причини

За това тук няма да прочетете...по обясними причини

19.12.2023 | 08:28

Бивш офицер от Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ), който е и старши инструктор от армията "Вагнер", е напуснал Русия и е пристигнал в Амстердам, където е поискал политическо убежище, съобщи руският правозащитен проект Gulagu.net. Ексофицерът от ГРУ е изразил готовност да даде показания пред Международния наказателен съд в Хага за извършените от Русия военни престъпления през 2014-2015 и 2022 г., включително за обстрелите срещу Донецк, извършени с цел да бъде настроено населението против Въоръжените сили на Украйна. "Показания за военните престъпления са предадени в Офиса на прокурора и следователите от Международния наказателен съд", се казва в съобщението. Не се разкрива името на руснака, но се отбелязва, че бившият офицер е със звание полковник и е бил началник на т. н. 4-и отдел на Управлението за специални операции към "главната прокуратура“ на марионетната ДНР.

Отговори
3 2
Как бай киро прави избори!?!

Как бай киро прави избори!?!

19.12.2023 | 10:08

Неговата ш.айка не пребива с тояги хора от опозицията по улиците, а ги залива с л.айняни „коментари” в мрежата!!! Така и аз ти повярвах, щото доматите ги ям с колците!

Отговори
1 1
Удуд

Удуд

19.12.2023 | 06:24

Патова ситуация няма

Отговори
2 2
Фа шизма ...

Фа шизма ...

19.12.2023 | 00:45

Няма място в Европа. Зеления продажник за долари продаде Украйна

Отговори
21 4
tyrty

tyrty

18.12.2023 | 23:15

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може------ https://da.gd/xlbio

Отговори
0 12
Пловдив

Пловдив

18.12.2023 | 22:39

Като не слушате ще ревете нацисти нагли

Отговори
26 13
Виж кво мойто момче

Виж кво мойто момче

18.12.2023 | 23:08

Нацистите никога не си учат уроците. Те винаги завършват на бесилото, потънали в омраза, предизвикани от комплексите си. Не можеш да им помогнеш. Съдба.

Отговори
21 1
НЕМА ПРОБЛЕМ - ТАНЦУЮ  МАМБО!

НЕМА ПРОБЛЕМ - ТАНЦУЮ МАМБО!

18.12.2023 | 22:22

"ЖИВУ В ОДЕСЕ. ТАНЦУЮ!" 5 декември 2023, ОДЕСА, Украина: г-ца Йелена Мизенко с юначаги в своя САЛСА ЛатАМЕРИКАНСКИ клуб =за сверяване на Ролекса с Факта...: https://www.youtube.com/@yelenamizenko ВОЙНА било, а не Специална Операция - не мяза на полесражение тая сцена. Доларите за Афганистан вървяха в чували, но самосвали не сколасваха на Байден-син Хънтър за Ортаците му в Одеската мафия докато се усети Федералното Бюро та... мин. св. глаг. вр. БЕШЕло. ВОЙНствен или МИРолюбив е излишнп кудкудякане след като Горби за махането на Стената чу от Рейгън, че НАТО няма да навлезе НИТО ИНЧ КЪМ ИЗТОК. Швейцарците надхитриха през касапницата ВСВ даже колегата Адолф -почти сънародник- като си запазиха хем Банкерството хем Часовникарството чрез СУВЕРЕНИТЕТ И НЕУТРАЛИТЕТ. Украина почти беше подписала Неутралитета си когато кирливият ЗЕЛЕН Потник надуши самосвали с долари. ("Евро? Тц. Ъ-ъ. НЕ" отсече вчера Орбан - за разлика от оперетния благоДеятел Манол)

Отговори
10 12
Чичо Ади

Чичо Ади

18.12.2023 | 21:57

Имате проблем, ама мен ме няма!

Отговори
16 12
Загря ли ши.бан нацист?

Загря ли ши.бан нацист?

18.12.2023 | 21:37

Голям проблем имате.

Отговори
24 15

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?