46
Следвайте ни

Пътешествията на кучето Божи трогнаха Истанбул СНИМКИ

viber icon

Бездомно куче на име Божи се превърна в местна знаменитост след като използва автобуси, подлези и фериботи за пътуване през мегаполиса Истанбул.

След като кучето беше забелязано да използва различни превозни средства на градския транспорт, снимките му бяха споделени от местните жители в социалните мрежи. Столичната община на Истанбул реши да прикрепи проследяващо устройство на гърба му, за да го проследи и да гарантира неговата безопасност.

Данните, получени от системата за проследяване, показват, че кучето е пътувало средно по 29 спирки на ден, изминавайки разстояние от най-малко 30 километра с превозни средства от обществения транспорт. Той дори е пътувал между европейската и азиатската част на града от време на време.


Божи е кръстоска между Сиваски Кангал и овчарско куче. То носи името си от железопътната терминология. "Божи" означава талига - носещата част на вагона, на която са прихванати колоосите, посредством букси (жп лагери). От талигите зависят голяма част от основните характеристики на превозното средство. Причината, поради която го наричат ​​с това име, е много проста: Той спи предимно в зоната на талигите всеки път.

Пътешествията на четириногия симпатяга започнали преди два месеца, когато потребител на социалната мрежа публикува негова снимка в трамвай в Истанбул. След това няколко души публикуваха снимки на кучето на други места, в автобуси, метробуси и фериботи, заедно с датите, когато е забелязан.


На 18 август Божи е откаран във временния приют за животни в кв. Кемербургаз с помощта на експертни екипи от общинската дирекция „Ветеринарни услуги“.


Прегледът показа, че Божи преди това е бил подложен на медицински преглед, стерилизиран и пуснат обратно на улицата.


Според проследяващото устройство, което може да бъде проверено само от общинските власти, Божи използва предимно трамвайната линия Т1, която се движи от Кабаташ до Багчълар през историческия полуостров Истанбул с обща дължина от 18 километра и половина.


Второто любимо средство за обществен транспорт на кучето е линията на метрото М4, 27-километрова линия за бърз транзит с 19 станции, тръгващо от Кадъкьой в азиатската страна на града.


Божи знае всички правила на обществения транспорт, включително да отстъпи път на слизащите пътници, да ги чака и да влезе във влака. 


Той слиза до станциите на метрото, на метри под земята, понякога с асансьор, а понякога с ескалатор. 


Междувременно за Божи беше открит акаунт в Twitter с потребителското име „İstanbul'u Turlayan Köpek“ (Кучето обикалящо Истанбул), със статии, актуализиращи информацията за това къде е бил видян за последно. Снимките, споделени в профила, също показват, че кучето се разбира доста добре с пътниците.

снимки: Анадолска агенция

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?