Следвайте ни

Първият въоръжен безпилотен кораб на Турция готов за мисия

viber icon

Първият въоръжен безпилотен кораб (ВБК), разработен в сътрудничество с турските компании от отбранителната индустрия, е готов да атакува цели като изстрелва ракети.


Прототипът на първия въоръжен безпилотен морски плавателен съд в Турция, беше направен преди три години. Сега той започна да се произвежда в Анталия от корабостроителница "Арес" и "Метексан Дефанс".


ВБК може да се похвали с пробег от 400 километра и максимална скорост от 65 км в час, както и местни криптирани комуникации и възможности за дневно и нощно виждане.


Въпреки че ВБК може да служи в мисии за събиране на разузнавателни данни, той разполага и със система за командване и контрол, която позволява всички негови движения да бъдат дистанционно контролирани и управлявани.


Корабът е оборудван с противотанкова ракета с голям обсег на действие, произведена от турския производител на ракети Рокетсан.


Утку Аланч, главен изпълнителен директор на корабостроителница Арес, каза пред Анадолската агенция, че ВБК е напълно готова за експлоатация.


Симулационните изстрели също са извършени успешно, каза Аланч, добавяйки, че този проект ще бъде завършен с реални ракетни изстрели с бойни глави през следващите дни.


Казвайки, че приоритет са турските сили за сигурност, Аланч подчерта, че износът за приятелски и съюзнически страни ще започне в съответствие с разрешенията, дадени от Министерството на националната отбрана.


Ние имаме възможността да произвеждаме над 50 кораба годишно и да ги подготвяме за експлоатация, добави той.


Ердал Торун, вицепрезидентът на "Метексан Дефанс", също заяви, че безпилотния кораб е произведен изцяло в Турция чрез комбиниране на опита на две компании.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?