Следвайте ни

Първият турбинен модул пристигна в ядрената електроцентрала Аккую

viber icon

Първия модул за парната турбина Аравел (Arabelle) пристигна на строящатата се в Южна Турция, атомна електроцентрала Аккую, произведена от Дженерал Елексрик (GE Steam Power) . Произведена в завода в Белфорт, Франция, турбината е първото оборудване, доставено от GE за проекта и е доставено четири месеца преди графика. Производството на модула започна през юни 2019 г.


Фирмата ще достави четирите генератора за първата атомна електроцентрала в Турция, която се намира на Средиземноморския бряг между Мерсин и Алания. 
Всеки реактор ще доставя по 1,2 GWe.


Основен изпълнител на ядрената електроцентрала е консорциум от руската Атоменергомаш (Atomenergomash JSC), подразделение за машиностроене на руската държавна ядрена корпорация Росатом и френската Дженерал Електрик. 


„За първи път предприятията от машиностроителния отдел на Росатом, участващи в проекта„ Аккую “, започнаха да произвеждат подобно оборудване в съответствие с европейските стандарти“, заяви изпълнителният директор на „Атоменергомаш“ Андрей Никипелов. "Това е резултат от успешно стратегическо партньорство между два производствени гиганта -  Росатом и GE. С напредването на проекта ние създадохме ефективна координация между нашите компании и със сигурност ще се възползваме от този безценен опит и в бъдеще. "


Строителството на първия от четирите блока на Аккую започна през 2018 г. по модел „изгради-използвай-експлоатирай“, при който Русия осигурява финансирането, експлоатацията и управлението на централата. 


Атомстройекспорт е главен изпълнител на строителството. 


Предполага се, че Akkuyu 1 ще влезе в експлоатация през 2023 г., а останалите три блока до 2025 г. Очаква се централата да задоволи около 10% от нуждите на Турция от електроенергия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?