71

Първият кораб със зърно отплава от Украйна ВИДЕО

 

Първият кораб от започването на войната вече е натоварен със зърно и е готов да отплава. Това съобщиха от президентството на Украйна.

Володимир Зеленски е наблюдавал товаренето на кораба в украинското пристанище Черноморск.

 

Президентът подчерта, че Украйна остава гарант за глобалната продоволствена сигурност. Деблокирането на износа на украинско зърно ще позволи да се предотврати недостигът на храна, както и гладът и политическият хаос в страните, които се нуждаят от хранителни продукти.

 

„Първият кораб от началото на войната се товари. Това е турски кораб. Това показва, че пристанището е започнало да работи“, каза Зеленски.

 

Той съобщи още, че износът на зърно ще започне днес с отплаването на няколко кораба, които са били натоварени, но не са могли да отплават поради началото на войната.

 

"Нашата страна е напълно подготвена. Изпратихме всички сигнали до нашите партньори - ООН и Турция, и нашите военни гарантират ситуацията със сигурността. Министърът на инфраструктурата е в пряк контакт с турската страна и ООН, чакаме сигнал от тяхна страна, че можем да започнем“, добави той.

 

Посланиците на САЩ, Великобритания, Италия, Канада, Германия, Турция, както и представители на ЕС и ООН бяха сред тези, които придружаваха Зеленски в пристанището.  

 

Споделяйки снимка от пристанището, турското посолство в Киев заяви, че успехът на историческото споразумение, постигнато в Истанбул за гарантиране на износа на зърно от украинските пристанища, ще бъде важен за целия свят.

 

„Турция изигра ключова роля за постигането на сделката. Днес посетихме пристанищата Черноморск и Одеса заедно с украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, ООН и дипломатически представители. Бяхме приети от президента Зеленски,“ се казва в изявлението в Туитър.

 

В съответствие с духа на споразумението от Истанбул, Турция продължава да работи за успешното изпълнение на сделката, се добавя в поста.

 

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха миналата седмица споразумение за повторно отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано от месеци поради продължаващата руско-украинска война, която вече е шеста месец.

 

За да наблюдава износа на украинско зърно, съвместен координационен център в Истанбул беше официално открит в сряда, включващ представители на Турция, ООН, Русия и Украйна, за да се даде възможност за безопасно транспортиране с търговски кораби на търговски храни и торове от три ключови украински пристанища в Черно море.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?