Първият безпилотен изтребител ще лети през 2023 г .

Турция се стреми да извърши първия полет на прототипа на своя безпилотен изтребител през 2023 година. Това заяви директорът на Байкар  Селчук Байрактар. Съобщението ​​дойде след официалното изключване на Турция от програмата за изтребители F-35.

Байкар работи върху модерния безпилотен боен джет (UCAV) "Акънджъ" от пет години.

Техническият директор на Байкар заяви, че макар страната да бъде изключена от американската стелтна програма за бойни самолети, в дългосрочен план това ще даде положителни резултати за вътрешната отбранителна индустрия. И в миналото Турция е била подтиквана да разработва безпилотни летателни апарати (БЛА) и други системи за отбрана поради санкции и неофициални ембарго.

Сега страната не само използва бойните си БЛА на терена, но също така е на път да стане основен световен износител на системи, като Байрактар TB2.

Съединените щати и осем други държави отмениха сделката от 2006 г. относно програмата F-35 и подписаха ново споразумение, което изключва Турция, съобщи в сряда Анадолска агенция (АА).


Вашингтон отстрани Турция от програмата F-35 през 2019 г. с аргумента, че придобитата руска система С-400 може да бъде използвана от Русия за тайно получаване на класифицирани подробности за самолетите Lockheed Martin F-35 и е несъвместима със системите на НАТО . Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.

В отговор на санкциите, Байрактар подчерта, че "вместо да разработват собствен джет, подобен на F-35, което може да отнеме 15-20 години, Турция се концентрира върху новите технологии, към които вече върви светът. А това са безпилотните бойни самолети, оборудвани с изкуствен интелект." 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?