Следвайте ни

Първи заразен с COVID-19 в базовия лагер на Еверест

viber icon

Регистрираха първи случай на заразен с COVID19 в базовия лагер на връх Еверест, с което отново се отприщиха споровете относно решението на Непал да отвори най-високата планина в света за алпинисти, съобщава британският вестник The Guardian, цитиран от “Фокус”.

Тъй като достъпът от китайската страна на Еверест е затворен за външни алпинисти, а някои експедиционни оператори от непалска  страна увеличават цените, решението на властите на страната в разгара на глобална пандемия е подложено на внимателна оценка.  

Първоначално се е смятало, че норвежкият алпинист Ерленд Нес страда от белодробен оток – състояние, свързано с височинна болест – и е евакуиран с хеликоптер в Катманду, където обаче е дал положителен тест за коронавирус.

Норвежкият телевизионен оператор NRK съобщи, че един шерп в неговата екип също е дал положителен тест. Надеждите са да няма още заразени, тъй като е невъзможно да се евакуират хора с хеликоптер, когато са над 8000 метра.

Някои западни компании отмениха офертите за своите маршрути до Еверест за тази година поради опасения относно коронавируса, но други, включително базирани в Катманду, продължиха с плановете си за сезона. Непал задължава с карантина гостуващите алпинисти, преди да се насочат към базовия лагер на Еверест, но някои наблюдатели изразиха загриженост относно неяснотата на разпоредбите, не на последно място, защото симптомите на COVID-19 лесно може да бъдат объркани с височинна болест – какъвто е случаят с Нес. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?