46

Първи в Европа: Хърватите ще ползват джиесема като паспорт

Хърватия и Финландия, както и Нидерландия и Канада, получиха пилотни проекти за разработване на цифрови паспорти на мобилни телефони, чиято крайна цел е използването на най-новите технологии за улесняване на пътуването и подобряване на безопасността на пътниците, пише днес хърватският "Ютарни лист".

Хърватските граждани ще бъдат сред първите в Европейския съюз, които ще могат да използват дигитален паспорт в цифровия си портфейл в мобилния си телефон.

Цифровият документ за пътуване ще позволи на гражданите например да обявят предварително пристигането си в дадена страна, като по този начин съкращават максимално времето, прекарано на граничните пунктове.

Проектът в Хърватия се изпълнява от министерството на вътрешните работи и Агенцията за търговска дейност /АТД/, откъдето поясняват, че това е мащабен проект, в който тепърва предстои разработка и множество тестове, което е и причината че Европейската комисия е одобрила финансиране в размер на почти 2,3 милиона евро.

Хърватските граждани използват електронен паспорт от 2009 г., чиято сигурност в момента се основава на проверка на автентичността на личните данни във физическа и електронна форма. Това означава, че дигитализираните данни, съхранявани в паспортния чип, са идентични с отпечатаните данни в хартиения паспорт. Изключение правят биометричните данни.

Както обясниха в AKD, пилотните проекти, които ще бъдат реализирани от Хърватия и Финландия, както и от Холандия и Канада, целят внедряване на дигитален паспорт, чийто виртуален компонент е свързан с електронния паспорт, т.е. съдържа частично копие на биографичните и биометричните данни на лицето в електронния паспорт, пише БТА.

Това ще позволи идентификацията на пътниците само въз основа на виртуалния компонент на дигиталния паспорт, пише "Ютарни лист".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Да живей!

Да живей!

13.12.2022 | 06:24

Най-важното е, че ние върнАхме хартията!

Отговори
2 1
Какво ви интересува

Какво ви интересува

13.12.2022 | 00:38

Какво правят джендърите и наркоманите в прехвалиния запад. Радвайте се че боко тиквата ви направи най-бедните европейци и си пийте ракията вкъщи.

Отговори
2 3
Глупост

Глупост

12.12.2022 | 23:35

Направо да слагат чиповете така ще е най сигурно за кукловодите.

Отговори
3 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?