Следвайте ни

Първи СНИМКИ от Марс, корабът на НАСА вече е там

viber icon

Марсоходът на НАСА Perseverance кацна безаварийно на Марс след пътуването си от над 482 млн. Км от Земята, съобщи CNN. Марсоходът се е приземил безупречно, според екипа на мисията.

"Пърси", както нежно наричат космическия кораб в контролния пункт на мисията, започна да изпраща обратно първите си изображения на мястото за кацане веднага след докосването на повърхността, което показва сянката на марсохода на мястото му за кацане на кратера Джезеро.

Марсоходът тръгна от Земята преди повече от 6 месеца.

„Това кацане е един от ключовите моменти за НАСА, САЩ и космическото изследване в световен мащаб - когато знаем, че сме на прага на откриването и подострянето на моливите си, така да се каже, за пренаписване на учебниците“, каза главният администратор Стив Юрчик.

„Мисията олицетворява духа на нашата нация да бъде постоянен дори в най-трудните ситуации, да вдъхновява и да развива науката и изследванията. Самата мисия олицетворява човешкия идеал за постоянство към бъдещето и ще ни помогне да се подготвим за човешкото изследване на Червената планета през 2030-те. "

Байдън също написа в туитър за кацането: "Поздравления за НАСА и всички, чиято упорита работа направи историческото кацане на “Персеверанс“ (в превод „Постоянство”) възможно. Днес отново се доказа, че със силата на науката и американската изобретателност нищо не е извън сферата на възможностите."

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гошко

Гошко

19.02.2021 | 10:51

Те и на Луната кацнаха,ама за малко. Защо сега никой не отива,а Марс е на мода.

Отговори
0 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

19.02.2021 | 10:46

Единствената цел на отиването до Марс е да се търси нещо за крадене от страна на богатите.Злато,сребро,диаманти и други редки метали.Всички други приказки са за прах в очите на човечеството.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай