71

Първи опит: Швейцария легализира марихуаната

Швейцарският регион Базел-Щадт следващия месец ще започне опит за легална продажба на марихуана, с което прави първата стъпка в Швейцария към евентуална легализация.

Понастоящем в богатата алпийска държава канабисът може да се купува законно само за медицинска употреба или за немедицинска употреба, когато съдържа под един процент тетрахидроканабинол ( THC) – компонентът, който кара любителите да се дрогират. В същото време закупуването на хашиш е незаконно, независимо от нивото на THC, предаде БГВойс. 

 
Въпреки забраните “употребата на канабис е широко разпространена, безопасността на потребителите е несигурна, а черният пазар процъфтява”, казва Базел-Щадт. Опитът на региона бележи първия от няколкото опита, разрешени от Федералната служба за обществено здраве на Швейцария за регулирана продажба на канабис за немедицински цели.

Целта на 2,5-годишното проучване ще бъде да се проучи “ефектът от регулираната продажба на канабис върху поведението на потребителите и здравето им в сравнение със статуквото, при което канабисът се предлага незаконно”, заяви Базел-Щадт.

Други швейцарки области и градове също планират подобни проучвания в опит да определят различни ефекти от регулирането на канабиса.

Проучванията показват, че мнозинството от швейцарците са отворени към идеята за коренно преразглеждане на политиката на страната по отношение на канабиса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?