49

Първата дама на Турция: Войните оставят трайни следи върху човешката психика

Над 8 милиона украинци напуснаха родината си и търсят убежище в различни страни

Последиците от войната върху психичното здраве и нейното социално измерение често се пренебрегват. Войни и природни бедствия, които се развиват извън контрола на индивидите, имат травматични последици за хората, оставяйки трайни следи върху човешкия дух“, заяви Емине Ердоган във видео съобщение до 3-та среща на върха на първите дами, проведена в Киев вчера.

Първата дама сподели, че украинците продължават да изпитват опустошителните последици от войната след нахлуването в Крим през 2014 г. и руската война срещу Украйна, която започна миналия февруари.

Повече от 8 милиона украинци трябваше да напуснат родината си и да потърсят убежище в различни страни, за да избегнат смъртта и унищожението. Въпреки че над 5 милиона украинци се върнаха в страната си, семействата бяха разкъсани и последваха големи трагедии.

Войните не само унищожават човечеството, но и неговото общо наследство като градове и цивилизации, допълни тя. Спирането на войната в Украйна, както във всички конфликтни зони, трябва да бъде наша обща отговорност.

Госпожа Ердоган заяви още, че жените и децата са групите, които са най-засегнати от конфликта.

Турция полага усилия от началото на войната в Украйна да намали разрушенията и да прекрати войната със „справедлив мир“ възможно най-скоро, добави тя.

Близо 1200 деца, включително деца нуждаещи се от специални нужди, бяха доведени в Турция след началото на войната с инициативите на украинската първа дама Олена Зеленска, отбеляза тя.

Подчертавайки, че на всяка среща със Зеленска те са обсъждали проекти за сътрудничество, особено за уязвимите групи за излекуване на раните на Украйна, Ердоган допълни, че първата им цел ще бъде да осигурят събирането на семействата.

„Както винаги, възстановяването на Украйна във всички области ще бъде един от нашите приоритетни въпроси в предстоящия период“, добави тя.

Срещата на върха на първите дами и господа е международна асоциация на съпрузите на висши световни лидери, основана от Зеленска през 2021 г. за споделяне на опит и реализиране на съвместни проекти за благосъстоянието на хората по света.

По време на срещата участниците обсъдиха как психичното здраве е неделима част от човешкото благополучие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Войните ги водят елитите

Войните ги водят елитите

08.09.2023 | 18:07

А обикновените хора ги убиват, осакатяват, а оцелелите често се побъркват. Накрая добре платени от елитите творци творят фалшивия образ на войните в паметници, лъжливи филми и романи, и песни.

Отговори
0 0
Тая като е толкова голям професор

Тая като е толкова голям професор

08.09.2023 | 03:21

Що не каже на мъжа си да спре да помага на убиеца путин.

Отговори
3 1
Да ама не

Да ама не

07.09.2023 | 23:02

САЩ не искат мир

Отговори
2 5

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?