Следвайте ни

Първата актриса-робот с дебют в киното СНИМКИ

viber icon

Първата турска дигитална актриса-робот Айпера излезе на сцената на биеналето на съвременното изкуство в Истанбул, което се провежда между 1 и 6 юни, разказвайки на посетителите своята история.

"Здравейте! Аз съм Айпера. Аз съм дигитален човек", казва тя във видеозапис, който се възпроизвежда в раздела Plugin на изложбата, който се фокусира върху новите медии и цифровите изкуства. "Любопитна съм за света и човечеството. Аз нямам тяло като теб."

Продуцентът и сценарист Бирол Гювен каза пред Анадолската агенция, че ще заснемат филм със заглавие "Дигитален човек" (Digital Human) с Айпера. Премиерата му е предвидена за 2022 година.

"Единствената разлика между Айпера и човек е, че тя е проектирана от човек", каза той. „Айпера е проектирана с държавна подкрепа и основната ни цел е нейното популяризиране и реализация в чужбина.“

Споделяйки, че Aypera ще играе в телевизионни сериали, реклами и също ще се изявява на концерт, Гювен каза, че искат да направят първия турски робот "световноизвестна актриса".

"Тя е завършила е всички консерватории ... прочела е всички театрални пиеси по света и може да ги препрочете за няколко минути. Тя може да научи всичко от Гугъл. Тя познава и наблюдава отблизо актьорите по света", добави той.

Айпера е разработена от дизайнера и инструктор Багер Акбай, писателя на научна фантастика и научния комуникатор Тевфик Уяр и компютърния инженер и креативен технолог Зейнеп Нал Сезер.

Акбай обясни че първоначалната им мотивация се основава на въпроса: "Какво може да ни покаже един герой от Турция за нас самите?"

Естетическите стандарти на турския народ са взети предвид при създаването на Aypera, добави Уяр.

Снимки: Анадолска агенция 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

87икйхй

87икйхй

04.06.2021 | 14:54

Идеалната жена. Сигурно има и дистанционно с 3 копчета. Това е бъдещето.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?