49
Следвайте ни

Първа биорафинерия в Европа: Самолети ще летят с гориво от водорасли още тази година

viber icon

Министри и представители на Европейския съюз откриха биорафинерия в Истанбул.

Съоръжението, което преобразува водораслите в реактивно гориво, е първата и единствена биорафинерия с отрицателен въглерод в Европа и е подкрепена от Европейския съюз.
Чрез съоръжението Турция има за цел да намали използването на изкопаеми и невъзобновяеми ресурси за енергийни нужди по време на климатична криза.

Рафинерията е част от концепция за биоикономика, която е създадена в престижния университет "Боазичи".
  
Тя е разположена в кампуса на учебното заведение на площ от 2500 кв. метра като пространство за научни изследвания и развитие. Иновативното съоръжение използва водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за производство на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Рафинерията е част от проекта "Независим", който търси иновативно, екологично производство и цели развитие на технологиите.

Проектът има бюджет от 6 милиона евро и Европейският съюз покрива 85% от проекта, предаде Анадолската агенция (AA), докато останалата част се покрива от Министерството на индустрията и технологиите. 

Водораслите са по-известни на турската общественост като източник на прословутите морски сополи или морска слуз, които покриха Мраморно море миналата година. С тази технология те се превръщат в алтернативен източник на енергия и тор, както и на химически елементи, широко използвани от няколко индустрии.

Говорейки на церемонията по откриването, министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк каза, че съоръжението ще произвежда продукти, от които Турция има нужда.

Биогоривото, получено в рафинерията, ще може да се използва в авиоиндустрията, като по този начин ще се ограничи зависимостта от вноса на енергия, както и въглеродните емисии.


„Преминаването към производство, в което всички ресурси, се използват ефективно, отпадъците са сведени до минимум и се рециклират и няма въглеродни отпадъци, е задължително за нас. Ние показахме нашата решимост по този въпрос, като ратифицирахме Парижкото споразумение. По подобен начин правим всички приготовления за спазване на Европейския зелен договор“, каза Варанк.
„Предвиждаме турския национален авиопревозвач да извърши първия си полет с биогориво произведено по тази технология до края на 2022 г.“, обяви той.
Министърът подчерта, че биогоривата са сериозна алтернатива за Турция, която сега зависи от вноса на енергия. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Вик 68

Вик 68

09.01.2022 | 13:56

Щом има окислително редукционни процеси значи има парникови газове, произхода на горивото е без значение

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?