2374

Партията на Ковачевски подкрепи френското предложение, протестите не спират

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС, съобщава БГНЕС.

Заседанието се проведе късно тази нощ . В съобщението от партията се казва, че „решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС”.

С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30-и юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

Според СДСМ „партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин”. От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени „от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури”.

„По време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии”, се казва още в съобщението от СДСМ, което бе разпространено малко след полунощ българско време.

„Страната ни е изправена пред много важно решение за нейното бъдеще и постигането на още една стратегическа цел - започване на преговори за ЕС със защитен македонски език. Това означава и окончателното затваряне на въпросите за идентичността. Получихме предложение, което ни гарантира чист македонски език. Двустранните и историческите въпроси са извън Преговорната рамка. Всички политически партии трябва да действат отговорно, държавнически и рационално. Всички заедно трябва да вземем дългоочакваното държавно решение за продължаване на евроинтеграцията на страната”, подчертават още от СДСМ.

Основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска „Левица” са против предложението.

Късно снощи се проведоха и поредни протести в Северна Македония срещу т.нар. френско предложения, което трябва да отвори пътя на страната към Европейския съюз.

Шествието премина по обичайния си маршрут - от сградата на правителството до тази на парламента.

Там демонстрантите поискаха европейското предложение да бъде отхвърлено.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ХА ХА ХА

ХА ХА ХА

12.07.2022 | 08:41

И тамошните русороби ГАЗ пикаят!

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?