2374

Парламентът на Украйна забрани символите Z и V, удължи военното положение до август

Украинският парламент удължи военното положение и общата мобилизация с 90 дни наведнъж - до 23 август, съобщава държавата агенция УНИАН.

Президентът Володимир Зеленски предложи удължаването по-рано тази седмица.

Тази агенция и други украински медии вече писаха за решението, но по-късно отмениха съобщенията, защото излязоха преди гласуването. Депутатът Ярослав Железняк уточни в канала си в "Телеграм", че 320 депутати са гласували за одобрението на президентския указ за удължаване на военното положение.

Сегашният режим ще е в сила до 23 август, или 6 месеца след началото на войната в Украйна. Аргументът от екипа на президента е, че тези 90 дни са нужни за разгръщане на пълноценна контраофанзива. УНИАН цитира представителя на президента в Конституционния съд Фьодор Вениславски с думите, че ако украинските военни освободят страната за по-малко от три месеца, военното положение трябва да се отмени по-рано.

Друго очаквано решение бе забраната на символите Z и V, използвани от поддръжници като подкрепа за войната, наричана от Русия "спецоперация". С текста регламентират и случаите, в които употребата им не е наказуема: например в определени културни, научни, образователни ситуации. Същевременно се забранява създаването на организации, които искат да заличат независимостта на Украйна.

Законът против символиката в подкрепа на войната бе приет в средата на април, но Зеленски му наложи вето заради недостатъчно детайлизиране на случаите извън обхвата, съобщи БТА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Коментатор

Коментатор

22.05.2022 | 20:41

Демократично.

Отговори
0 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?