Следвайте ни

Парижката опера сваля "Лебедово езеро" на великия Нуреев заради расизъм

viber icon

Новоизбраният директор на Парижката опера, Александър Нийф, планира да свали три от най-известните балетни хореографии от репертоара си заради твърдения, че насърчават бялото превъзходство, казва Нийф пред Le Monde. 

Трите балета са „Лешникотрошачката“, „Лебедово Езеро“ и „Баядерка“, всички те поставени на сцена от покойния Рудолф Нуреев, смятан за най-добрия балетист на своето поколение.

Конфликтът датира от септември, когато Нийф беше назначен за директор. Тогава артистите от Парижката опера издадоха манифест, озаглавен „За расовите въпроси в Парижката опера“, в който освен всичко друго заявиха, че цветнокожите изпълнители ще откажат да бъдат маскирани като бели, когато например танцуват в ролята на бял лебед.

Докато ръководството на Парижкия оперен театър отрече хладно информацията, френско-канадският академичен и политически коментатор Матю Бок-Коте в коментар за „Фигаро“ приписва проблема на движението „Black Lives Matter”.

„Мотивите зад това лесно могат да бъдат открити. След аферата „Джордж Флойд “, която се превърна в ритуалния дискурс на „анти“ расисткото движение, става ясно, че BLM иска да докара света до нулевия момент, от който ще се превърне в идеологически „разнообразен“, пише Бок-Коте в статията си, озаглавена „Расовата мания достига до операта “.

Според Le Monde, трите балета под въпрос са били фиксирани по няколко причини. В „Лебедово езеро“ белият лебед е символ на доброто, а черният - на злото. В „Лешникотрошачката“, критиците са открили проблеми с танца „Кафе“ с арабска тематика, докато в „Баядерка“, писана от хърватския композитор Имре Калман, има проблематична танцова сцена с черни деца.

Новините за отмяната на трите балета следват световната тенденция за културна революция, обхващаща киното, литературата, телевизията и изкуството. Филми като „Отнесени от вихъра“ са премахнати от стийминг услугата на HBO поради расови проблеми, а различни предавания са отменени заради липса на политическа коректност. По-рано тази година Университетът на Род Айлънд в САЩ дори премахна стенописите от Втората световна война, защото върху тях имаше прекалено много бели хора. 

Даже библиотеките не са имунизирани, като библиотекари от Великобритания премахват редица книги с цел „деколонизация и разнообразие“ в литературата. На Запад статуи и паметници все по-често са събаряни, но критици предупреждават, че атакуването на историята по такъв начин е заплаха за западната цивилизация и опит за пренаписване на историята.

 

Източник: rmx.news

Превод: Златна Недева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?