Следвайте ни

Парижката кметица премахва половината паркоместа в града

viber icon

Като част от кампанията си за преизбиране за кмет на Париж, Ан Идалго се ангажира да отдели повече място по улиците за пешеходци и велосипедисти, като премахне голяма част от местата за паркиране на автомобили.

Според проучване от 2019 година в града на любовта има общо 621 600 паркоместа, 83 500 от които над повърхността. Идалго смята да премахне 60 000 от тях. На тяхно място ще се изградят детски площадки и зелени зони. 

Основната амбиция на кметицата е да прокара идеята си за екологична трансформация на града, която включва изчистването на въздуха с цел подобряване живота на парижани. 

„Надяваме се, че премахването на местата за паркиране на автомобили ще насърчи използването на други по-здравословни, по-малко замърсяващи и икономически ефективни форми на транспорт, включително колоездене“, казва тя.

Планът за отстраняване е потвърден на 20 октомври от Давид Белиар, заместник-кмет на транспорта на Париж.

Само трима от десет парижани все още притежават кола и я използват предимно през уикендите. Идеята е шофьорите да паркират автомобилите си под земята. Подземните пространства са пет пъти по-многобройни от тези над земята“, допълва Белиар. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?