Следвайте ни

Париж затяга мерките за блокиране на вируса

viber icon

Париж ще нареди магазините за хранителни стоки да бъдат затворени в 22:00 ч. Забрана се налага за доставките на храна през нощта и продажбите на алкохол, заявиха представители на властите в четвъртък, надявайки се да предотвратят тълпите, събрали се в някои ресторанти и хранителни магазини, въпреки ново блокиране на коронавируса.

„Полицията отбелязва движения и струпване на хора, по-специално вечер и през нощта (доставчици, клиенти …) във и извън тези заведения“, се казва в изявление на полицейското управление в Париж.

„Продажбите на алкохол, особено от нощните магазини, рискуват да насърчат тези нощни събирания, без социално дистанциране, както по тротоарите, така и в частните домове“, се казва в него.

Кметът Ан Идалго обяви в Tуитър по-рано, че „изправена пред тревожната здравна ситуация“, тя се е договорила за закриването с полицейски служители.

Но не се въвежда общ полицейски час за столицата, обявен от говорителя на правителството във вторник – което бързо беше отречено от премиера.

Този ход идва, след като здравният министър Оливие Веран ще представи актуализация в четвъртък за тревожното покачване на случаите на коронавирус от миналия месец, което отново изправя болниците на ръба на капацитета им.

Няколко видни лекари предупредиха, че последното блокиране, което позволи на редица магазини да останат отворени, както и училища, няма да е достатъчно, за да забави избухването достатъчно бързо.

Новите ежедневни случаи са надхвърлили 40 000 или дори 50 000 през изминалата седмица, далеч над лимита от 5000, който президентът Еманюел Макрон определи като цел при обявяването на новото блокиране миналата седмица, пише flashnews. Строгите мерки ще продължат поне до 1 декември.

„Целта да се върнем към само 5000 случая няма да бъде постигната с толкова лека блокировка,“ заяви пред френския всекидневник „Ла Кроа“ Жил Пиалу, специалист по инфекциозни болести в болницата Tenon в Париж.

Подобно на други правителства в цяла Европа, френското правителство се опитва да спре избухването, без да поставя икономиката на колене.

„Правим всичко възможно, за да минимизираме рисковете, без да парализираме страната,“ каза Веран в сряда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?