Париж харчел по милион на ден начело на ЕС

Френското председателство на Европейския съюз през втората половина на миналата година е било едно от най-скъпоструващите в историята на блока. Правителството е харчило средно по един милион евро на ден, разкри френският всекидневник Фигаро. По данни на Сметната палата през шестте месеца като ротационен председател на ЕС Франция е похарчила 171 милиона евро.

Големите разходи били направени заради многобройните събития, организирани от Париж. По време на председателството си Франция е била домакин на 489 събития, сред които 328 конференции, 25 срещи на министерско ниво и девет срещи на високо равнище.

Големият брой събития не е допринесъл за успехите на Франция, които са свързани с две или три събития като управлението на финансовата криза и войната в Грузия, твърди контролният орган. Показателни за разточителството на френското председателство са 16,6 милиона евро, похарчени за среща на върха на Съюза на Средиземноморието през юли 2008 г., която включваше и вечеря за 43 държавни и правителствени ръководители на стойност над един милион евро.

За сравнение-испанското правителство вече обяви бюджет от 90 милиона евро за испанското председателство на ЕС през първата половина на 2010 г.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?