Следвайте ни

Париж харчел по милион на ден начело на ЕС

viber icon

Френското председателство на Европейския съюз през втората половина на миналата година е било едно от най-скъпоструващите в историята на блока. Правителството е харчило средно по един милион евро на ден, разкри френският всекидневник Фигаро. По данни на Сметната палата през шестте месеца като ротационен председател на ЕС Франция е похарчила 171 милиона евро.

Големите разходи били направени заради многобройните събития, организирани от Париж. По време на председателството си Франция е била домакин на 489 събития, сред които 328 конференции, 25 срещи на министерско ниво и девет срещи на високо равнище.

Големият брой събития не е допринесъл за успехите на Франция, които са свързани с две или три събития като управлението на финансовата криза и войната в Грузия, твърди контролният орган. Показателни за разточителството на френското председателство са 16,6 милиона евро, похарчени за среща на върха на Съюза на Средиземноморието през юли 2008 г., която включваше и вечеря за 43 държавни и правителствени ръководители на стойност над един милион евро.

За сравнение-испанското правителство вече обяви бюджет от 90 милиона евро за испанското председателство на ЕС през първата половина на 2010 г.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?