1553

Парад от планети озари нощното небе

Меркурий, Юпитер, Венера, Уран, Марс и Луната се подредиха в дъга на вечерното небе в понеделник, като някои от тях бяха видими с просто око. Това често се нарича "парад на планетите" и беше видимо след залез слънце на запад. Добрата видимост към хоризонта и ясното небе дават най-голям шанс да се забележи подреждането.

Миналото лято Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн се събраха в рядко срещано планетарно съединение. Най-добрият шанс да се видят планетите беше далеч от ярките светлини на града, някъде с ясна и незасегната гледка. Трябваше да се наблюдават рано вечерта, защото Меркурий и Юпитер бързо изчезнаха зад хоризонта. Някои от най-добрите гледки бяха от северните части на Шотландия и нейните острови заради ясното небе.

Професор Катрин Хейманс, кралски астроном за Шотландия, наблюдаваше спектакъла от плажа Портобело в Единбург. "Наблюдението на планети в кристално ясна нощ заедно с много други ентусиасти на планетарния парад беше абсолютно удоволствие!", каза тя пред Би Би Си.

Астрономът Джейк Фостър от Кралската обсерватория в Гринуич заяви, че подобни подреждания са много специфични за нашата гледна точка от Земята. "Планетите не са подредени в момента, всички те са разпръснати из Слънчевата система, но само от наша гледна точка, от време на време те се приближават достатъчно близо една до друга на небето, за да можем да видим доста от тях наведнъж", каза той.

"Ако беше по-ясен, можех да видя всичко, единственото, което нямаше да мога да видя, е Уран, за който щеше да трябва телескоп." В Хексъм, близо до границата с Шотландия, Дан Пай от обсерваторията в Кийлдър каза, че наблюдението на планетите в една линия дава възможност да се погледне от перспективата на нашето място в Слънчевата система.

Той каза: "През нощта разстоянието между тези обекти се променя, тъй като Луната ни заобикаля, ние се движим малко по-далеч около Слънцето, а планетите продължават пътуването си около Слънцето. "Смятам, че наблюдаването на това помага да се осъзнае връзката, която имаме с космическия балет, в който участваме с други обекти в нашия местен космически театър.

" Г-жа Робъртсън, любител астроном, заяви, че 98 % от хората в Обединеното кралство живеят под замърсено небе. "Жалко е, защото това е нашата родна галактика, още една част от човешкото битие, която е отказана на много хора", каза тя.

"Когато погледнем нощното небе, неща като Телец, Плеядите, Луната, те са едни и същи през цялото съществуване на човечеството." Но тя каза, че за разлика от други видове замърсяване, това е сравнително лесно да се отстрани за постоянно. "След като сме фиксирали светлината, за да направим тъмно небе, проблемът е решен."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?