4020

Папата влезе в затвор във Венеция

Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване за годината. Това ще изпробва неговата издръжливост след редица здравословни притеснения през последните месеци, предаде Ройтерс.

Това е първото посещение на 87-годишния Франциск в града от избирането му за папа през 2013 г. Освен това, това е и първо идване на свети отец на Венецианското биенале – престижно художествено изложение с изложби, спонсорирани от множество държави и подредени в безброй пространства.

Изложението на Ватикана е подредено в женски затвор и папата започна пътуването си, като долетя с хеликоптер директно в затвора „Джудека“ за да види експозицията, озаглавена „През моите очи".

„Затворът е сурова реалност, а проблеми като пренаселеност, липса на вътрешна инфраструктура и ресурси и случаи на насилие, пораждат много страдания. Но той може също да се превърне и в място за морално и материално прераждане“, каза папа Франциск.

„Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани", каза папата на група затворници и надзиратели, в двора на затвора.

Необичайното решение павилионът на Светия престол да се помещава в затвор подчертава многократните призиви на Франциск към обществото да се обедини около бедните и пренебрегнатите, включително лишените от свобода.

Изложението на Ватикана включва творби на девет съвременни художници, работили по проекта в тясно сътрудничество със затворнички.

Това е първото пътуване на папата извън Рим след кратко посещение във Франция през септември миналата година. През декември той трябваше да посети Международната конференция по въпросите на климата в Обединените арабски емирства, но се разболя от грип.

Франциск използва бастун или инвалидна количка, за да се придвижва заради болки в коляното. Светият отец страда и от чести пристъпи на бронхит и грипни състояния. Папата неочаквано се оттегли от шествието на католическия Разпети петък "в интерес на здравето си", но оттогава изглежда добре.

След посещението си в „Джудека“ папата трябваше да пътува с моторна лодка до църква от 16-ти век, за да разговаря с млади венецианци. След това ще бъде в базиликата „Сан Марко“ за литургия.

Очаква се около 10 000 души да присъстват на службата, Богомолци вероятно ще изпълнят гигантския площад „Сан Марко“ пред базиликата и ще проследят месата на големи екрани.

Пътуването до Венеция е първото от четирите планирани папски пътувания в Италия през следващите три месеца. По план Франциск ще посети Верона през май и Триест през юли. Очаква се през юни да присъства на Среща на върха на лидерите на Г-7 в Бари.

През септември му предстои да се впусне в най-дългото задгранично пътуване откакто е на папския престол – до Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур от 2 до 13 септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?