Следвайте ни

Папата произнесе молитвата "Ангелус"

viber icon

Папа Франциск подчерта значимостта на прошката и отправи молитва за християните, подложени на гонения заради вярата си в традиционната молитва "Ангелус", предаде ДПА, цитирана от БНР.

"Нека днес се помолим за тези, които са подложени на преследване в името на Иисус. За съжаление, те са много", каза папата.

Заради предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса духовният глава не произнесе молитвата пред хиляди вярващи, както в миналото, а я отправи от уединението на ватиканската библиотека.

Днес католическата църква чества и деня на свети Стефан. Според легендата проповедникът бил обвинен в богохулство и става първият християнски мъченик, след като е пребит с камъни край портите на Ерусалим.

 

Въпреки неверните обвинения и жестоката екзекуция, Стефан е простил на убийците си, припомни Франциск. Вярващите днес трябва да отправят молитви и за хората, които са допуснали грешка, и да не говорят лошо за тях, допълни понтифексът.

Ако вкъщи има спорове, хората трябва да се опитат да поправят отношенията, а не непременно да доказват, че са прави, посъветва той.

Първоначалните планове бяха молитвата днес да бъде отправена към вярващите на площад "Свети Петър", както обикновено. Извън Ватикана, в Италия като цяло обаче за коледните празници до началото на януари е обявен строг полицейски час с изключение на дните между 28 и 30 декември и 4 януари в опит да се спре разпространението на коронавируса.

 

На хората е разрешено да напускат домовете си, само за да отидат на работа, на лекар, за пазаруване или физически упражнения, което затруднява събирането на вярващи на площад "Свети Петър".

Заради въведените от италианските власти ограничения папата отправи традиционното коледно обръщение "Урби ет орби" ("Към града и към света") не както обикновено от балкона на базиликата "Свети Петър", а от зала в Апостолическия дворец.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?