Следвайте ни

Папата каза на Радев откъде влиза дяволът

viber icon

Дяволът влиза в човека през джоба. Тази мъдрост, научена още от баба му, споделил папа Франциск с Румен Радев, разказа българският държавен глава.

Много топла визита, много топъл прием. С папа Франциск обменихме мисли не само за политиката, заяви Радев след литургията в базиликата "Сан Клементе", където се поклони на гроба на Свети Константин-Кирил Философ.

"Посланието на папата към българския народ е за здраве, за просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече", каза държавният глава.

Той припомни, че отношенията между България и Ватикана имат повече от хилядолетна история. Те са започнали още в средата на 9 век по времето на княз Борис Покръстител.

"Приемането всяка година на 24 май на българска делегация на най-високо държавно ниво от папата е важен знак за признание към България Важен знак за ролята на България в световното културно пространство", посочи президентът Радев, който за трети път бе приет от папа Франциск.

Президентът Радев отбеляза, че папа Франциск взема активно отношение по всички съвременни проблеми. Двамата са си говорили за съвременния бич - корупцията.

"Пред мен той сподели, че баба му, която го е открила за българското кисело мляко, му е казало следното: дяволът влиза в човека през джоба ", каза Радев и припомни, че папата има много силна позиция срещу италианската мафия.

За разлика от предишното си посещение сега българската делегация водена от президента Радев е получила достъп до Ватиканската библиотека.

"Беше ми представен ръкопис на документ, открит през 70-те години на миналия век. В него се споменава за историята на Петър Богдан, но тогава не е известно, къде се намира този ръкопис. Той беше открит през 2017 г. в библиотеката на Модена. Това е събитие от огромно значение за нашата история, защото неговото произведение е написано почти 100 години преди "Историята" на Паисий Хилендарски. Петър Богдан издава един труд, който има невероятното значение за нашето осъзнаване като българи", подчерта президентът Радев.

Той определи като историческо събитие първата служба от български архиепископ в базилика "Сан Клементе", където са служили нашите свети братя Кирил и Методий.

"Виждате, че с подкрепата на папата, с подкрепата на държавния секретар на Светия престол, все повече католическата църква се отваря за наши източно-православни служения. Там, където нашите общности, нямат изграден храм. Това е голяма подкрепа за единението на нашите общности по света", каза още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

???

???

27.05.2021 | 16:25

Папата се е срещнал с дявола!!!

Отговори
7 3
Колега, друг писач на коментари

Колега, друг писач на коментари

27.05.2021 | 16:16

Руси Чернев да прочете тази мъдрост!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?