Следвайте ни

Папата: Библейски потоп се задава, ако корупцията и несправедливостта продължат

viber icon

Папа Франциск предупреди, че човечеството е изправено пред второ голямо наводнение, причинено от изменението на климата, освен ако лидерите не предприемат действия за коригиране на корупцията и несправедливостта, съобщава „Дейли Мейл”, цитиран от БГНЕС.

84-годишният понтифик каза, че в историята за големия потоп в Библията Бог използва гнева си, за да накаже несправедливостта и да „почисти“ света.

След това той добави, че човечеството е изправено пред поредния „голям потоп, може би поради повишаване на температурата и топенето на ледниците.

Франциск отправи коментарите си към италианския писател Марко Поца, който също е свещеник на затвора в Падуа, в нова книга.

В неделя в. „Кориере дела Сера” публикува откъс от книгата - „За пороците и добродетелите“.

Франциск също така призовава световните лидери към „предпазливост“, като казва, че ролята на правителствата е да „спрат и да помислят“, преди да действат прибързано. Благоразумието, казва той, върви ръка за ръка със „съчувствие, съпричастност към ситуациите, хората, света [и неговите] проблеми“.

Той също така призовава за търпение във вярата, като каза, че е естествена част от вярата за християните да се съмнява в своята вяра и в Бог.

Но истински верните, каза той, упорстват във вярванията си въпреки съмненията си и в крайна сметка са възнаградени. Докато обсъжда справедливостта, Франциск изтъкна примера с библейския потоп, който унищожава света, с изключение на Ной - който е смятан за достатъчно добродетелен, за да оцелее.

Потопът сам по себе си може да е бил мит, казва Франциск, но той е използван като пример, за да покаже как Бог използва гнева, за да накаже несправедливостта и да поправи неправдите в света.

„Божият гняв е срещу несправедливостта, срещу Сатана“, казва папата. „Той е насочен срещу злото, не това, което произтича от човешката слабост, а злото на сатанинското вдъхновение: корупцията, породена от Сатаната, зад която вървят самотни мъже, самотни жени, цели общества.” „Божият гняв има за цел да донесе справедливост, да„ почисти “.

След това той отправя предупреждението си за второто „голямо наводнение“, добавяйки, че гневът също може да бъде спасител, ако убеди хората да променят начина си.

Книгата на Поца, която се основава на поредица от разговори, които е водил с папа Франциск, излезе вчера.

Откъсът е публикуван преди посещението на Франциск в Ирак тази седмица - първото папско посещение в която и да е държава от началото на пандемията на COVID-19 и първото от който и да е папа в близкоизточната държава.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

04.03.2021 | 08:40

POTOPA SHTE BADE ZARADI TAKIVA P.EDOFILI KATO VATIKANSKATA P.EDOFILSKA KLIKA I FALSHIVATA KRASTONOSNA DOKTRINA ,KOYATO NYAMA NISHTO OBSHTO S UCHENIETO NA CHOVEKA,PROROKA,E.VREINA ISUS SINAT NA MARIAM !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?