2374
Следвайте ни

Папа Франциск посети мигрантски лагер на остров Лесбос

viber icon

По време на обиколка в източното Средиземноморие, целяща да привлече вниманието към тежкото положение на мигрантите, папа Франциск след Кипър, пристигна в Гърция, където посети Атина и вчера се отби до остров Лесбос. Той разговаря с мигранти в претъпканите лагери там и се помоли за тях. Докато кардинали и политици седяха заедно с други мигранти в шатрата, в очакване на месата, Франциск се разходи по една пътека, поздравявайки стотици хора, събрали се, за го видят от близо. 


"Тук съм, за да ви кажа, че съм близо до вас. Тук съм, за да видя лицата ви и да ви погледна в очите. Очи, пълни със страх и очакване, очи, които са видели насилие и бедност, очи, зачервени от твърде много сълзи", заяви 84-годишния Папа пред мигрантите. 
Папа Франсис, който използва настоящата си обиколка в Източно Средиземноморие, за да подчертае тежкото положение на мигрантите и бежанците, за последно посети Лесбос през 2016 г., когато все още съществуваше известният пренаселен лагер Мория. Този лагер изгоря през 2020 г., така че Франциск се срещна с мигрантите в изцяло новия лагер, организиран от Агенцията за бежанците и ООН. Условията на обекта са доста семпли, като мигрантите са приютени в контейнери. Около 2200 мигранти в момента живеят в лагера, който е на терена на бивше военно стрелбище. "Тук сме от три години", каза мъж на име Хамад. След петмесечно пътуване от Афганистан, през Турция, той и съпругата му , заедно с трите им деца, първо се озовават в Мория, преди да се преместят в новия лагер на брега на Егейско море. Те се надяват на подкрепата на папата. „Имаме нужда от помощ“, каза Хамад, който беше дошъл, за да гледа проповедта. Зад него седеше Орфи, 28-годишен, който е избягал от родното си Конго и пристигнал в Лесбос с бременната си съпруга Розет на 1 юни. Дъщеря им Мадуда е родена на 21 септември. "Искаме живот без това напрежение и несигурност", каза Орфи. 


Франсис каза, че миграцията е "световен проблем, хуманитарна криза, която засяга всички". 
На Лесбос Франсис беше разочарован и от факта, че "малко се е променило" от първото му посещение преди пет години, добавяйки, че "Гърция прави всичко по силите си, но е оставена сама в бедата. Проблемът не е ограничен до Лесбос. Според данни на ООН в момента има около 82 милиона мигранти по целия свят. Ние се молим за всички тях. Нека преодолеем парализиращия страх и смъртоносното безразличие към проблема", заяви лидера на католическата църква. 


Преди да замине от острова, Франсиск по пътя отново слезе от скромния черен Fiat 500, за да говори с мигранти. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мишо Карев

Мишо Карев

06.12.2021 | 12:35

Лицемерният Папа да си ги вземе на някой католически остров: Сицилия, Сардиния, Корсика... какво дири на остров на православна държава???

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?